CORONAVIRUS

Negen aanhoudingen in commerciële teststraat vanwege fraude met herstelbewijzen

Een coronatest (foto ter illustratie)
Een coronatest (foto ter illustratie) © Rijnmond
De politie heeft in Gorinchem negen mannen en vrouwen aangehouden in verband met herstelbewijzenfraude. De verdachten zouden tientallen personen tegen betaling valse coronaherstelbewijzen hebben gegeven. Het gaat om medewerkers van een commerciële teststraat waar antigeen- en PCR-testen worden afgenomen.
De verdachten zijn vorige week al aangehouden. Het gaat om een 18-jarige vrouw, een 19-jarige man, een 19-jarige vrouw, twee 21-jarige vrouwen, een 21-jarige man, een 22-jarige man en een 24-jarige man uit Gorinchem en een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam. Alle negen zijn inmiddels verhoord. Alle verdachten zijn inmiddels heengezonden, maar blijven verdacht. Ze mogen in vrijheid hun proces afwachten.
De eigenaar van de testlocatie merkte dat het aantal positieve coronatesten, waarbij een herstelbewijs werd afgegeven, hoog was in vergelijking met zijn andere locaties. Hierna trok hij aan de bel en startte de politie een onderzoek. Daaruit bleek dat er negen medewerkers betrokken zijn met herstelbewijzenfraude: tientallen personen kregen tegen betaling een herstelbewijs.
Ook het kopen van een vervalst herstelbewijs is strafbaar en kan leiden tot vervolging, meldt de politie. De politie gaat onderzoeken hoeveel mensen precies zo'n vervalsing hebben gekocht.