nieuws

Onderwijsbond: VOG is juiste wapen tegen ontucht leraar

Een Verklaring Omtrent Gedrag
Een Verklaring Omtrent Gedrag
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is in principe het juiste middel om leerlingen te beschermen tegen ontucht door docenten of ander personeel op scholen. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond zondag.
De lerarenvakbond reageert op een idee van de organisatie Ouders en Onderwijs. Die pleitte zaterdag voor een register voor leraren om te voorkomen dat leerkrachten die over de schreef zijn gegaan op een andere school gewoon aan de slag kunnen.
Aanleiding voor de discussie is de VOG die een 28-jarige docent uit Spijkenisse kreeg, ondanks meldingen in de afgelopen jaren door diverse scholen aan de Onderwijsinspectie. Deze week bleek dat de man wordt verdacht van ontucht met leerlingen.

Aangifte

Scholen zouden volgens de bond altijd aangifte moeten doen bij vermoedens van ontucht, ook als dat leidt tot een valse beschuldiging, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond.
''Je kunt allerlei regels bedenken, maar die missen altijd het gewenste effect wanneer de mensen die ze overtreden niet worden betrapt, of wanneer er vanuit een school niets wordt gedaan als er iemand tegen de lamp loopt of wordt verdacht.''
''Scholen moeten gewoon aangifte doen. Hoe vervelend dat soms ook is.''