nieuws

Recordvangst apenschedels, ivoor en eeuwenoud koraal

De douane en politie hebben een recordhoeveelheid beschermde dier- en plantensoorten gevonden. Het gaat onder meer om ruim 2000 kilo koraal, apenschedels, varanenhuiden, krokodillenkoppen en ivoren sieraden.
De spullen waren opgeslagen in vijf loodsen in het Noord-Brabantse Berghem. Een deel stond uitgestald in een soort showroom. De rest zat in dozen en kratten.
De verboden handelswaar werd ontdekt nadat de douane in de Rotterdamse haven op een container met 345 kilo gedroogd koraal was gestuit. Koraal is beschermd en mag niet zomaar worden ingevoerd.
Onderzoek leidde daarna naar een bedrijventerrein in Brabant. Volgens de politie was de hoeveelheid spullen die daar werd gevonden zo gigantisch dat één dag niet genoeg was om alles uit te zoeken en in beslag te nemen.
Behalve de beschermde dier- en plantensoorten, werd bij het bedrijf ook een half miljoen euro en een paar duizend nep-merkartikelen gevonden.
De 53-jarige eigenaar van het bedrijf waar de spullen waren opgeslagen, wordt verdacht van de zwendel. Hij is nog niet opgepakt.

Schade

Projectleider Peter Hartog van het milieuteam van de Rotterdamse politie is ontzet over de vondsten.
"Alleen al het koraal: koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Bij deze doorzoeking troffen we een compleet koraalrif aan. Koraal groeit tussen de 1 en 25 millimeter per jaar en waaierkoraal doet dat nog langzamer. Wat we hier vonden zijn stukken koraal van honderden jaren oud."
"Bovendien wordt koraal geroofd met explosieven, waardoor enorme milieuschade ontstaat. Duizenden vissen die in het koraalrif leven, gaan nutteloos dood omdat iemand een stukje koraal op de schoorsteen wil."