CORONAVIRUS

Ziekenhuis zoekt long COVID patiënten voor onderzoek naar effect van moedermelkpil

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland start een onderzoek naar de effectiviteit van lactoferrine tegen long COVID. Lactoferrine is een bestanddeel van moedermelk dat het immuunsysteem van pasgeboren baby's ondersteunt en processen van beschadiging aan de lichaamscellen tegengaat, zegt longarts Gert-jan Braunstahl.
Voor het onderzoek naar de effectiviteit van lactoferrine zoekt Braunstahl 72 patiënten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar die lijden aan long COVID. Patiënten met long COVID zijn drie maanden na het doormaken van een infectie nog steeds niet hersteld.
Na een virusinfectie komt vermoeidheid vaak voor. Maar als deze na drie maanden nog niet verdwenen is, is er mogelijk sprake van long (of: langdurige) COVID. De meest voorkomende klachten die Braunstahl in zijn praktijk als longarts ziet, zijn vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en 'brain fog'. Brain fog is een gevoel van een hoofd vol watten, legt de longarts uit. Het leidt bij veel mensen tot concentratiestoornissen.
De meeste kans op long COVID hebben mensen met onderliggende aandoeningen, vooral aan de luchtwegen zoals astma of COPD, vertelt Braunstahl. Uit onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan mannen kampen met long COVID en dat de leeftijd van patiënten vaak rond de 50 jaar is.

Schrijnende gevallen

De behandeling die tot nu toe wordt toegepast, bestaat uit fysiotherapie en ergotherapie. Bij fysiotherapie trainen patiënten twee keer per week hun spieren en ademhaling. Bij ergotherapie leren patiënten hun grenzen opnieuw kennen. "Ik heb schrijnende gevallen gezien in de praktijk", verklaart Braunstahl. "Iemand die bij wijze van spreken een marathon liep en nu niet verder komt dan het einde van zijn straat. Zo iemand moet helemaal opnieuw beginnen."
De lactoferrine die long-COVID-patiënten krijgen die mee doen aan het onderzoek bij het Franciscus gasthuis & Vlietland, komt uit koemelk en wordt geconcentreerd in hoge dosis in kleine capsules. Deze pillen worden geproduceerd door producent van voedingssupplementen Bonusan, zegt Braunstahl. Een concentraat in pillen is noodzakelijk. "Als je deze dosis via melk binnen zou willen krijgen, moet je elke dag 20 glazen melk drinken. Dat is niet gezond."

Aanmelden via huisarts

Patiënten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar die tussen 3 en 12 maanden geleden COVID hebben gehad en kampen met long COVID kunnen zich via hun huisarts aanmelden voor deelname aan het onderzoek bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland. "De huisarts weet ons te vinden", besluit Braunstahl.