nieuws

Europese beurzen staan in het rood

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden maandag aan het einde van de ochtendhandel op verlies. Op een dag zonder richtinggevend nieuws verwerkten beleggers de uitspraken van 's werelds belangrijkste centrale bankiers tijdens hun conferentie van de afgelopen dagen in het Amerikaanse Jackson Hole.
In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.30 uur 0,7 procent in de min op 450,04 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 641,26 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,8 en 0,9 procent in. In Londen is de beurs maandag gesloten vanwege een feestdag.
Fed-president Janet Yellen liet vrijdag in Jackson Hole doorschemeren dat de kans op een snelle renteverhoging in de VS is toegenomen. Haar secondant
Stanley Fischer wees zelfs expliciet op de kans dat de rente nog in 2016 tweemaal zal worden verhoogd. ECB-bestuurder BenoŒt Coeuré zei juist dat de Europese Centrale Bank zijn stimuleringsbeleid nog verder zal moeten uitbreiden, als overheden niet meer doen om de economische groei op gang te brengen.
In de AEX stonden bijna alle 25 hoofdfondsen op verlies. Staalconcern ArcelorMittal sloot daarbij de rij, met een min van 3,3 procent. Galapagos en Heineken waren de enige winnaars in de hoofdindex van het Damrak, met
een plusje van 0,2 procent.
Bij de kleine fondsen steeg Esperite 4,2 procent. Het stamcelbedrijf liet weten nieuwe aandelen en converteerbare obligaties uit te geven als onderdeel van de eerder gemelde externe financieringsronde. Volgens het bedrijf zal tot maximaal 20 procent van het huidige uitstaande aandelenkapitaal aan nieuwe stukken worden uitgegeven.
In Frankfurt en Parijs gingen aandelen ook over een breed front omlaag. Volkswagen verloor daarbij op de Duitse beurs 1,5 procent. De toenmalige top van de automaker was in maart 2015 al op de hoogte van het verschil in emissies bij testen van dieselauto's en bij werkelijk gebruik, zo meldde Bild am Sonntag afgelopen weekeinde.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent naar 47,02 dollar. Brentolie werd ook 1,3 procent goedkoper bij 49,26 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1190 dollar, tegen 1,1240 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.