SPARTA

Zondag is het Sparta-FC Utrecht. Lees hier waarom dat een wedstrijd vol verhalen is

Sparta viert feest met supporters (2021) en Danny Schenkel baalt na de bekeruitschakeling door FC Utrecht (2004)
Sparta viert feest met supporters (2021) en Danny Schenkel baalt na de bekeruitschakeling door FC Utrecht (2004) © Orange Pictures - Hans van der Valk / Rijnmond
Sinds de invoering van het betaalde voetbal stonden Sparta en FC Utrecht geregeld in officieel verband tegenover elkaar: maar liefst 112 keer. Komende zondag kruisen de paden van de Rotterdammers en de Domstedelingen op Het Kasteel. Wie weet zit er dan wéér een mooie gebeurtenis in.
Aan de hand van vijf anekdotes lichten we Sparta-FC Utrecht uit. Niet alleen de wedstrijden tussen beide teams, maar ook een sfeeractie en één speler passeren de revue.

1. Voor altijd de eerste

Nee, het gaat niet over de Europa Cup I-zege van Feyenoord in 1970. Sterker nog, voor het eerste verhaal over Sparta en FC Utrecht moeten we helemaal terug naar de jaren '50. In de begintijd van het Nederlandse betaalde voetbal is Sparta een grote naam. De naam van FC Utrecht heeft op dat moment letterlijk (nog) geen betekenis, want de club heette toentertijd nog DOS. Een gerespecteerde club trouwens, want Door Oefening Sterk veroverde in 1958 het landskampioenschap. Sparta zou een jaar, in 1959, later de titel van DOS overnemen.
Maar we gaan allereerst terug naar 20 januari 1957. Het is dan de eerste keer dat Sparta en DOS elkaar treffen in competitieverband in het betaalde voetbal. De Rotterdammers stapten als winnaars van het veld: Sparta won met 4-2 van DOS en pakte daarmee de eerste winst ooit op het team uit de Domstad. De Kasteelclub, toentertijd getraind door clublegende Dennis Neville, heeft dan een groot aantal heerlijke namen in de ploeg met onder wie de doelpuntenmakers Tinus Bosselaar, Tonny van Ede en Piet de Vries. Check hier de namen van Sparta en DOS van die middag en droom even lekker weg.

2. 'Barry, neem je rotzooi mee!'

Voor het volgende duel maken we een flinke sprong in de tijd. Op 18 september 1983 treft Sparta op Het Kasteel een oude bekende bij FC Utrecht, zoals de club op dat moment heet: trainer Barry Hughes. Het is dan de eerste keer dat de markante coach terugkeert in Spangen na zijn succesvolle periode bij Sparta. Vier maanden eerder ging hij nog op de schouders na het bereiken van Europees voetbal, maar op die ene dag in 1983 hield de trainer een zware kater over aan zijn bezoek aan Het Kasteel.
Luister hieronder naar de Sparta-editie van de FC Rijnmond Podcast van maandag 17 januari 2022, waarin chef sport Ruud van Os dit duel aanhaalt. De tekst gaat verder onder de podcast:
Nu stond Hughes met FC Utrecht tegenover zijn oude werkgever, maar het werd geen fijn weerzien voor de Brit. Sparta gaf FC Utrecht en Hughes namelijk een pak slaag: 6-1. "Er werd toen gezongen: Barry, neem je rotzooi mee!", blikt chef sport Ruud van Os terug. "Those were the days." Sparta had trouwens op dat moment een team om van te smullen. Zo stonden Bas van Noortwijk, Danny Blind, Louis van Gaal, Aad Andriessen, Wout Holverda en Ronald Lengkeek op het veld. Met die ploeg zou Sparta in de eredivisie uiteindelijk vijfde worden.

3. Bekervoetbal op z'n mooist

Eén keer troffen Sparta en FC Utrecht elkaar in bekerverband op Het Kasteel. Op 17 maart 2004 streden beide teams in een heroïsche wedstrijd voor één plek in de bekerfinale. Sparta was op dat moment een ploeg in de eerste divisie en nam in dat duel de rol van underdog in. FC Utrecht veroverde het jaar daarvoor al de beker door Feyenoord in De Kuip met 4-1 te vernederen.
Kijk hieronder naar de reportage over de bekerwedstrijd Sparta-FC Utrecht van 2003/2004 uit ons archief. De tekst gaat verder onder de video:
ARCHIEF: Sparta wordt uitgeschakeld na heroïsche bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (2004)
Misschien is deze confrontatie tussen Sparta en FC Utrecht wel de allermooiste tussen beide ploegen ooit. Hoewel de Rotterdammers werden uitgeschakeld na strafschoppen (3-3 na verlenging), had dit bekerduel alles wat voetbal schitterend maakt: een vol en sfeervol stadion, veel doelpunten en een waanzinnige apotheose. Zelfs Willem van Hanegem was lyrisch over deze wedstrijd. Ook het beeld van de stevig balende Ricky van den Bergh, die na zijn gemiste penalty zijn hoofd bewust tegen de paal stoot, staat in het geheugen van iedere Spartaan gegrift.
Hoewel deze bekerwedstrijd voor Sparta resulteerde in een anti-climax, kan en mag de Kasteelclub nog altijd trots zijn op het parcours dat de club toen als eerste divisieclub heeft afgelegd. Sparta kreeg niet de finaleplaats, maar wel de credits. Al koop je daar als Spartaan natuurlijk helemaal niets voor.

4. Wat als...

Adrián Dalmau en Bart Vriends treffen komende zondag namens Sparta hun oude ploeg FC Utrecht. Zo zijn er wel meer dwarsverbanden tussen spelers en trainers die bij beide teams onder contract stonden. Dat gold ook voor Foeke Booy, die op Het Kasteel en in Stadion Galgenwaard als hoofdtrainer met de scepter zwaaide. Diezelfde Booy had in elk geval een merkwaardige rol bij een speler die níét naar Sparta kwam.
De tekst gaat verder onder de foto:
Dries Mertens droeg niet het shirt van Sparta maar dat van FC Utrecht
Dries Mertens droeg niet het shirt van Sparta maar dat van FC Utrecht © Orange Pictures - Ronald Hoogendoorn
Het gaat om Dries Mertens, die tussen 2006 en 2009 in de eerste divisie furore maakte bij het inmiddels failliete AGOVV. De Belg maakte indruk en kwam in 2009 op de radar van meerdere eredivisieclubs, waaronder Sparta. Mertens werd echter niet goed genoeg bevonden door de Rotterdammers, maar enkele maanden later zou hij toch een transfer maken. De frivole Belgische voetballer tekende bij FC Utrecht, waar Booy sinds die zomer de rol van technisch directeur innam. Terwijl hij enkele maanden daarvoor nog hoofdtrainer van Sparta was. De gang van zaken rondom deze transfer waren op z'n minst vreemd.
Hoe dan ook, de overstap naar FC Utrecht zou Mertens geen windeieren leggen. Uiteindelijk verkaste de Belg nog naar PSV en later Napoli, waar hij tot de dag van vandaag nog altijd speelt. Inmiddels is Mertens ook niet meer weg te denken bij de nationale ploeg van België.

5. Een steuntje in de rug

We sluiten af met een recente gebeurtenis. De vorige editie tussen Sparta en FC Utrecht eindigde op 13 mei 2021 in 0-0. Het spelverloop zal niet bij iedereen in het geheugen zitten, maar de gebeurtenissen na afloop zijn wel onvergetelijk.
De tekst gaat verder onder de video:
Vanwege de coronamaatregelen mochten supporters op dat moment niet aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden. Dus ook Spartanen moesten noodgedwongen het duel via de televisie of radio volgen. Heel erg jammer, want Sparta was namelijk volop in de race om de play-offs voor Europees voetbal te halen. Na het gelijkspel tegen FC Utrecht had Sparta met nog één competitiewedstrijd te spelen het ticket zelfs voor het grijpen.
Met een mooie sfeeractie buiten het stadion, ter hoogte van de Kasteeltribune en de Bok de Korver Tribune, gaven de supporters hun favoriete club nog een oppepper voor het afsluitende uitduel met sc Heerenveen. Misschien heeft dit gebaar van de fans Sparta geholpen, want een week later plaatste de Kasteelclub zich na een 2-1 zege in Friesland voor de play-offs voor een plek in de Conference League.
Sparta-FC Utrecht begint zondag om 16:45 uur en is live te volgen op Radio Rijnmond.