LEESTIP

Willem keek dood in de ogen na ernstig motorongeluk en is nu kitesurfer met dwarslaesie

Willem Hooft trotseert de golven als zittende kitesurfer
Willem Hooft trotseert de golven als zittende kitesurfer © Videostill
Vijf jaar geleden vocht hij voor zijn leven na een ernstig motorongeluk, een incident dat het leven van Rotterdammer Willem Hooft op zijn kop zette. Hij overleefde het, maar moest verder met een dwarslaesie en kan sindsdien zijn benen niet meer bewegen. Bij de pakken neerzitten deed hij niet en hij besloot alleen nog maar dingen te doen die hij leuk vindt. Eén van die dingen is kitesurfen en dat gaat hem zo goed af dat hij inmiddels professioneel watersporter is. In zijn boek 'Geen golf te hoog' vertelt hij uitgebreid zijn bijzondere verhaal.
Op 22 december 2016 reed Willem op een koude winterse dag op zijn motor naar zijn werk in IJmuiden toen het voor een tunnel fout ging. "De lichten sprongen op rood waardoor ik een noodstop moest maken. Ik schampte een auto, viel om en dacht dat het met een sisser afliep. Maar toen knalde er nog een auto bovenop me."
Motorrijder Willem werd veertig meter weggeslingerd en voelde meteen dat het goed mis was. "Ik kon niet meer op mijn benen staan." Ook klapten zijn longen in. "Als een auto je met 90 kilometer per uur aanrijdt, zou je denken dat je aardig in de war bent. Maar ik had juist een helder moment. Ik kon amper ademen en wist dat ik mijn armen moest spreiden om mijn longen de ruimte te geven."
Willem Hooft laat een dwarslaesie zich niet beletten om te kitesurfen en dat zorgt voor prachtige plaatjes. Lees verder onder de foto.
Kitesurfer Willem Hooft
Kitesurfer Willem Hooft © Videostill
Een lastig proces volgde: Willem moest ermee leren leven dat hij zijn benen niet meer kon gebruiken. Daarbij is hij altijd positief gebleven. "Ik heb altijd de drive gehouden omdat ik dankbaar ben voor de tweede kans die ik heb gekregen." In dit lastige proces moest hij zijn oude leven loslaten en gaan voor een nieuw leven. Daarbij maakte hij een belangrijk besluit: "Ik ga zoveel mogelijk doen wat ik leuk vind en dat is reizen, op het water zijn en kitesurfen."
In de zomer van 2018 vertelde Willem al bij Rijnmond hoe hij als voormalig windsurfer een succesvolle overstap maakte naar zittend kitesurfen. Destijds was hij nog geen professional en realiseerde hij zijn doelen via inzamelingsacties. Hij droomde hardop van kitesurfen in Zuid-Afrika, iets wat inmiddels is gelukt.
Drieënhalf jaar later mag Willem zich dus een professioneel watersporter noemen. Iets wat hij zelf nooit had verwacht. "Ik ken niemand die zittend een professioneel kitesurfer is. Ik deed het eerst als passie, maar ik kreeg steeds meer bekendheid. Ik kwam in tijdschriften en ging meewerken aan videoproducties. Toen kreeg ik een contract aangeboden door een bekend merk."
Lees verder onder de foto.
Willem klaar om te gaan kitesurfen
Willem klaar om te gaan kitesurfen © Rijnmond
Zelfstandig kitesurfen, en dan vooral het voorbereiden daarvan, lukt Willem niet. Hij krijgt veel hulp van vrienden en dat kan soms lastig zijn. "Maar ik weet dat zij het echt uit liefde doen en ze zeggen dat ze er veel voor terugkrijgen. Soms voel ik me wel klein omdat ik altijd om hulp moet vragen. Nu zie ik het als mijn kracht. Vroeger wilde ik altijd alles zelf doen en daar kom je niet ver mee."
De laatste jaren vertelde Willem zijn bijzondere verhaal al geregeld als motiverend spreker bij bedrijven en scholen. Na afloop kreeg hij vaak dezelfde vraag: waarom staat het nog niet in een boek? "Anderhalf jaar geleden werd ik benaderd door schrijver Hugo Verkley. Hij wilde mijn verhaal vertellen en ook belangrijke personen interviewen. Zoals mijn ouders, ex-vriendin en de vrouw die me heeft aangereden."
Donderdag was Willem Hooft te gast in het tv-programma Rijnmond Vandaag. Kijk het fragment hieronder terug.
Willem zag de dood in de ogen na ernstig motorongeluk en is nu professioneel kitesurfer met dwarslaesie