nieuws

Leraren en vrijwilligers staan klaar voor kinderen azc

Druk zijn ze nog bezig met de laatste voorbereidingen voor de komst van de eerste asielkinderen uit de Beverwaard. De vrijwilligers en leraren vangen vanaf woensdag de kinderen uit het maandag geopende azc op in de voormalige basisschool aan de Rhijnauwensingel.
''Vandaag komen ze aan in het asielzoekerscentrum en morgen ga ik ze inschrijven. Dan hebben ouders nog even de tijd om te wennen en spulletjes te kopen die nodig zijn en woensdag zijn ze van harte welkom'', zegt directeur Tom Kros.

Oorlogstrauma

De kinderen komen veelal uit oorlogsgebieden en hebben een lange, emotionele en soms gevaarlijke reis achter de rug. De school moet als het aan Kros ligt een veilige basis bieden, waar de kinderen weer echt kind kunnen zijn:
''Natuurlijk doen we ook nog iets aan handvaardigheid en leren spelen, want zeker Syrische kinderen hebben daar in sommige steden helemaal geen gelegenheid toe gehad. Dat gaan we ook allemaal doen.''

Snel taal leren

De lessen aan de asielkinderen worden met speciale leermiddelen gegeven. ''Er zijn speciale methoden om dit soort kinderen snel Nederlands te leren en die hebben wij aangeschaft.''
''Het is de leukste uitdaging in mijn hele loopbaan en ik heb ook een heel leuk team. Mensen die hun bestaande baan hebben opgezegd om hier in te stappen'', besluit een trotse Kros.
Aan de komst van het azc in de Beverwaard ging het afgelopen jaar veel discussie vooraf. Bovendien werd de bouw keer op keer vertraagd. Maandag ging het complex eindelijk open en arriveerden de eerste vluchtelingen.

In totaal komen de komende weken bijna driehonderd asielzoekers aan in het azc, dat de komende jaren plaats biedt aan maximaal zeshonderd mensen.