nieuws

'De Zwaan: symbool van kracht en zelfredzaamheid'

"De Erasmusbrug staat symbool voor de stoere geschiedenis van de havens, voor de kracht van Rotterdam dat altijd zichzelf heeft weten te redden", zegt architect Ben van Berkel.
Hij ontwierp in 1990 de brug, die niet alleen de belangrijkste verbinding tussen de noord- en zuidzijde van de stad werd, maar ook een icoon van Rotterdam.
Deze week twintig jaar geleden opende toenmalig koningin Beatrix de Erasmusbrug, beter bekend als de Zwaan. Reden voor het tv-programma 7 minuten om in vier afleveringen stil te staan bij de geschiedenis, de bouw en de betekenis van deze bijzondere oeververbinding.
Toen Van Berkel zijn plan uitwerkte lagen er al twee andere ontwerpen. Die vond hij te standaard. "Ik wilde iets maken waar straks iedereen naar zou wijzen, waar mensen blij van zouden worden om er overheen te gaan."
De architect, die toen nog aan het begin van zijn carrière stond, maakte onmiddellijk naam met het ontwerp, dat ondanks de forse meerkosten en enige oppositie van buurt en politiek toch als winnaar uit de bus kwam.