CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 22 januari: Daarom is natuur dichtbij huis zo belangrijk

Spreeuw in de tuin
Spreeuw in de tuin © Marcel Wagenaar
Begin je weekend zaterdag om 08:00 uur met Chris Natuurlijk over het belang van natuur dichtbij huis, zoals het Schollebos als Central Park van Capelle, thuisvogelen en natuur als thema van de tiende Poëzieweek.
Door corona hebben we met zijn allen ontdekt hoe belangrijk natuur dichtbij huis is. De vogels in je tuin, een wandeling in het park om de hoek. Chris Natuurlijk wandelt door het Schollebos met projectleider Johan van Zijl en stadsecoloog Matheo Mourik. Zij vertellen over de vele gebruikers van deze groene long van Capelle; van vleermuis tot egel, van wandelaar met hond tot ruiter en paard. "Het Central Park van Capelle", noemt Johan van Zijl dit park in Capelle aan den IJssel. Het park krijgt een grote opknapbeurt die jaren gaat duren. Zodat het bos ook in de toekomst mee kan.
Schollebos als Central Park van Capelle aan den IJssel
Schollebos als Central Park van Capelle aan den IJssel © Rijnmond

Thuisvogels

Het idee voor boek Thuisvogels van Gerard Ouweneel (1937) is ontstaan toen hij als gevolg van de coronaperikelen geen vogelreizen naar verre landen meer kon maken. Maar eigenlijk zijn de vogels in zijn eigen tuin in Maasdam net zo interessant. Voor zijn verhalenbundel ging de vogelexpert het land rond en sprak hij met tuineigenaren over hun belevenissen met vogels in de tuin. Zoals met Heleen Wagenaar uit Tuindorp-Vreewijk. Voordat Chris Natuurlijk met de schrijver van het boek Thuisvogels naar de vogels in de tuin van Heleen gaat kijken, maken ze eerst een wandeling door de wijk in Rotterdam-Zuid waar Ouweneel zelf is opgegroeid en waar zijn liefde voor vogels is geboren. Het wordt een "trip down memorylane."
Vogelaar Gerard Ouweneel in Tuindorp Vreewijk in Rotterdam-Zuid
Vogelaar Gerard Ouweneel in Tuindorp Vreewijk in Rotterdam-Zuid © Rijnmond

Lieveheersbeestjeswoorden en slingerplantzinnen

De jaarlijkse poëzieweek van 27 januari tot en met 2 februari staat dit jaar in het teken van natuur. En dat is niet voor niets, want "het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt", zegt de organisatie van het poëziefeest in Nederland en Vlaanderen. Myrte Leffring van het poëzietijdschrift Awater vertelt in Chris Natuurlijk wat er in de buurt van Rotterdam is te doen in de Poëzieweek van 2022.
Dichten over lieveheersbeestjes en andere natuur
Dichten over lieveheersbeestjes en andere natuur © Rijnmond
Luister zaterdag 22 januari van 08:00 tot 09:00 naar Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl