CRIMINALITEIT

Vijf keer levenslang geëist in proces tegen leden Caloh Wagoh

De kogels vlogen in het rond bij de liquidatie van Stefaan Boogaerts in Spijkenisse.
De kogels vlogen in het rond bij de liquidatie van Stefaan Boogaerts in Spijkenisse. © Rijnmond
Vijf verdachten in het proces rond motorclub Caloh Wagoh hebben vrijdag levenslange gevangenisstraffen tegen zich horen eisen. Zij hebben volgens het OM op gewetenloze wijze dood en verderf gezaaid. In de zaak staan in totaal 21 verdachten terecht voor het uitvoeren van vijf liquidaties en plannen voor nog eens elf andere moorden. Ridouan Taghi was volgens het OM hun voornaamste opdrachtgever. Tony de G. uit Schiedam was de belangrijkste getuige in het proces.
De officier van justitie noemde het geweld ongekend, schrijft de NOS. "Als dit als een filmscript was aangeboden aan een productiemaatschappij, was het waarschijnlijk afgewezen als te ongeloofwaardig", zei de officier. "Met een simpel berichtje per telefoon werd beslist over leven en dood."
De president van motorclub Caloh Wagoh zou de moordopdrachten hebben aangenomen en daarna hebben uitgezet binnen zijn netwerk. Het was bijna lopendebandwerk: de liquidaties werden gepleegd in iets meer dan een half jaar tijd in 2017. Het OM sprak van "handel in mensenlevens als verdienmodel". Delano R. (51), Feno D. (36), Jermaine B. (38), Willem B. (34) en Greg R. (73) zouden daarom volgens justitie levenslang moeten krijgen.
Het was hard werken, klaagde een van de verdachten in een afgeluisterd gesprek. "Je moet 24 uur per dag beschikbaar zijn, mensen aansturen, constant spioneren en als je niet 100 procent bij de les bent ga je eraan."
De uitvoerders hadden volgens het OM vaak schulden of een verslaving of ze werden zelf bedreigd. Zo werden ze onder druk gezet om mee te werken. Maar het Openbaar Ministerie benadrukte dat ze zich bewust aansloten bij een criminele organisatie en nooit iets hebben willen zeggen over de moorden en voornemens.
De slachtoffers waren allemaal actief in het criminele circuit. De moord op Barendrechter Zeki Yumusak (juli 2017) zou ook in dat rijtje passen evenals de liquidatie van de Belg Stefaan Bogaerts (twee maanden later) in de Lisstraat in Spijkenisse.
Volgens de officier van justitie deinsden de verdachten er niet voor terug om ook onschuldige omstanders of familieleden 'mee te nemen' bij hun moordaanslagen. "Wij zien een tendens van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu."

TV-ambities

De Caloh Wagoh-zaak kwam aan het rollen nadat een van de uitvoerders van een liquidatie naar justitie was gestapt. Hij sloot een deal en werd kroongetuige. In ruil voor een lagere eis heeft hij uitgebreid verklaard over zijn medeverdachten. Zo hoorde Schiedammer De G. dat de groep een dodenlijst van 40 à 50 mensen had om af te werken. Tegen deze Tony de G. eist het OM 10 jaar cel.
Veel bewijs komt ook uit berichten die zijn verstuurd met PGP-telefoons, bedoeld om versleuteld te kunnen communiceren. Caloh Wagoh-hoofdman Delano R. filmde veel van deze berichten en bewaarde ze ook. Hij was van plan een documentaire te maken.
Ridouan Taghi was niet gelukkig met deze tv-ambities, zei het OM. Het lijkt er volgens justitie op dat Delano R. begin 2018 op een zijspoor werd gezet omdat hij wel eens te loslippig zou kunnen zijn.
Hoewel het OM ervan overtuigd is dat bijna alle moorden in opdracht van Taghi zijn uitgevoerd, wordt hij zelf niet vervolgd. Taghi hangt al levenslang boven het hoofd in het Marengo-proces, dat gaat over een groot aantal andere liquidaties.

Uitspraak in de zomer

De komende tijd komen de advocaten van de verdachten aan het woord, een uitspraak wordt in de zomer verwacht. Motorclub Caloh Wagoh bestaat inmiddels niet meer. De club werd vorig jaar verboden door de rechter.