nieuws

Schelvis: 'Het is werkelijk van de gekke'

Emile Schelvis kijkt niet raar op van de leegloop bij de KNVB. "Het past een beetje in het Nederlandse beeld. Je gaat eerst je eigen straatje proberen schoon te vegen. Voordat je denkt aan een groter belang als een Nederlands elftal", aldus de voetbalanalist dinsdag tegenover RTV Rijnmond.
"Het is blijkbaar geen issue meer", vervolgt Schelvis. "Dick Advocaat bijvoorbeeld, die loopt overal weg. Hij is ook bij Sunderland, Servië en België weggelopen. Nu loopt-ie na drie redelijk succesvolle wedstrijden ook weer weg bij het Nederlands elftal. Het gaat er iedere keer om dat het persoonlijk belang gaat boven het algemene belang. De Raad van Commissarissen zou eigenlijk de kwaliteit moeten hebben om dat op waarde te schatten, maar dat blijkt ook niet het geval te zijn."

Louis van Gaal

Op deze manier kan het volgens Schelvis niet verder. "Er moet iets veranderen binnen de KNVB. Dat moet met kwaliteit gebeuren. Dan denk ik toch weer aan mensen als Louis van Gaal. Aan de bovenkant moet er echt iemand komen die de teugels in handen durft te nemen en keiharde maatregelen durft te nemen en naar wie er wordt geluisterd. Een ding is duidelijk Van Gaal heeft ontegenzeggelijk de allerbeste kwaliteiten."
Bondscoach Danny Blind zag twee weken geleden zijn assistent Dick Advocaat al richting Fenerbahçe vertrekken. Dinsdag maakte Marco van Basten bekend dat hij dit jaar nog stopt als assistent-bondscoach van Oranje en vermoedelijk bij de wereldvoetbalbond FIFA aan de slag gaat. "Je hebt niet binnen een week zomaar even een nieuwe staf. Het is werkelijk van de gekke. Frank de Boer was vrij. Ronald Koeman had nog geen nieuwe club. Daar had je iets mee kunnen doen. Nu zitten we een week voor die eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden met deze situatie. Je verzint het niet", aldus Schelvis.