nieuws

Europese beurzen boeken winst

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag aan het einde van de ochtendhandel op winst. In navolging van de hogere slotstanden in New York op maandag gingen aandelen over een breed front omhoog.
In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.35 uur 1 procent in de plus op 456,45 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 647,98 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt kregen er 0,9 en 1 procent bij. De winst van de FTSE in Londen, die maandag gesloten was, bleef beperkt tot 0,2 procent.
De AEX werd aangevoerd door digitaal beveiliger Gemalto (plus 2 procent), die voorbeurs een nieuwe opdracht meldde van een grote bank in de Filipijnen. ABN AMRO volgde met een winst van 1,8 procent, nadat analisten van Exane zich positief hadden uitgelaten over het aandeel van de bank.
Alle 25 hoofdfondsen uit de AEX boekten winst. De vooruitgang liep daarbij, naast de genoemde winnaars, uiteen van een plusje van 0,1 procent voor informatieleverancier RELX tot een winst van circa 1,5 procent voor ING en ASML.
Bij de kleinere bedrijven werd de fabrikant van elektrotechnische componenten Neways 1,5 procent meer waard, na de publicatie van sterke resultaten. Het bedrijf voorspelde daarbij tevens vooruitgang over het hele jaar te zullen boeken.
Beter Bed leverde 2,7 procent in. De beddenverkoper meldde een stijging van de winst en omzet in de eerste helft van het jaar. Het internationaal actieve bedrijf wees er wel op dat de markt in Duitsland moeilijk blijft.
Het aandeel Ajax steeg ruim 2 procent. De beursgenoteerde voetbalclub zou de transfer van Twente-middenvelder Hakim Ziyech nagenoeg hebben afgerond.
Ook in Frankfurt en Parijs gingen aandelen over een breed front omhoog, waarbij onder meer bankaandelen in trek waren. Société Générale, BNP Paribas, Deutsche Bank en Commerzbank kregen er circa 2 procent bij.
De beurs in Londen werd vooral gedrukt door koersverliezen bij grote grondstofbedrijven. Glencore, Rio Tinto en BHP Billiton leverden 3 tot 4 procent in.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 47,37 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder bij 49,69 dollar per vat. De euro was 1,1165 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.