nieuws

Museum Voorlinden klaar voor opening

Museum Voorlinden van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh is klaar om de deuren te openen. In het nieuwe museum toont Van Caldenborgh, eigenaar van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic, werken uit de collectie die hij de afgelopen vijftig jaar heeft opgebouwd.
Het museum staat op Landgoed Voorlinden in Wassenaar. "Een plek waar je bos, weiland, duin en waterpartijen bijeen vindt op 40 hectare", zegt Van Caldenborgh.
"Waar vind je zoiets? We hebben lang gezocht naar een plek in Rotterdam, maar dat is helaas niet gelukt."
In een prachtig natuurgebied liet Van Caldenborgh een heel nieuw museum bouwen, met een transparant dak. "Het noorderlicht kan er gewoon binnenvallen, het zuiderlicht wordt gebroken", vertelt de verzamelaar. "Dat zorgt voor een schitterend licht."
In drie ruimtes in het museum worden verschillende kunstwerken uit de omvangrijke collectie van Van Caldenborgh getoond. Er zijn werken van Andy Warhol, Damien Hirst en Rineke Dijkstra te zien.
Maar er zijn ook kunstwerken die speciaal voor dit museum zijn gemaakt, zoals Swimming Pool van Leandro Ehrlich. Een zwembad met echt water, waar je toch in kunt zonder nat te worden - een wonderlijk ervaring.
Wim Pijbes, voorheen directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam en daarvoor van de Rotterdamse Kunsthal, is directeur van het nieuwe museum.
Op zaterdag 10 september wordt het geopend door koning Willem-Alexander.