nieuws

Forse kritiek op Apple-besluit van Brussel

europa-vlag-flickr-cc-bobby-hidy
europa-vlag-flickr-cc-bobby-hidy
Apple moet alsnog miljarden belasting afdragen in Ierland. De Europese Commissie oordeelde dinsdag dat het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang heeft genoten verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. Apple begrijpt daar niets van en verzet zich tegen die beslissing. Ook vanuit Ierland en de VS klinkt forse kritiek op het besluit.
Twee jaar geleden opende de EC een onderzoek naar de deals die Apple sloot met de Ierse fiscus. Dat onderzoek toonde aan dat Ierland vele jaren voordelen gunde aan Apple. Daardoor betaalde het techbedrijf effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014. Volgens Brussel valt een naheffing van 13 miljard euro

daarmee te rechtvaardigen.
Apple-topman Tim Cook denkt dat Brussel zijn eigen visie wil doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. Hij heeft nooit om een belastingdeal gevraagd. Hij sprak ook van een ongebruikelijke situatie omdat Apple nu wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat al genoeg is betaald.
Cook kreeg bijval van de Ierse minister van Financiën Michael Noonan. Die zei dat er geen economische basis is voor het besluit, omdat de EC geen verantwoordelijkheid heeft voor belastingen. ,,Een bizarre en politieke exercitie'', oordeelde hij.
De Amerikaanse overheid denkt dat Europa met de beslissing het eigen vestigingsklimaat op het spel zet. Daarbij wordt het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa ondermijnd.