nieuws

Metamorfose Coolsingel duurder dan gedacht

De opknapbeurt van de Coolsingel gaat veel meer kosten dan tot nu toe is afgesproken. Dat schrijven de wethouders Visser van Binnenstad en Langenberg van Mobiliteit en Duurzaamheid aan de gemeenteraad.
Er is ruim 47 miljoen beschikbaar, maar nu blijkt dat er meer geld nodig is voor bijvoorbeeld het verleggen van kabels en leidingen en het aanpassen van de trambaan. Als dat geld niet gevonden wordt, staat het project op losse schroeven.
Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de coalitie, vindt dat de afgesproken 47 miljoen echt meer dan genoeg is.
De PvdA is de grootste partij in de oppositie. De socialisten vinden dat het project goed moet worden. Als dat duurder wordt, moet er naar een oplossing gezocht worden. Of project uitstellen en geld sparen of bijvoorbeeld aanleg in gedeelten.
Aantrekkelijke boulevard
Vorig jaar heeft wethouder Visser het plan gepresenteerd om de Coolsingel weer om te vormen tot een aantrekkelijke boulevard voor voetgangers en fietsers. Voor het stadhuis komen twee rijbanen voor het verkeer.
In het midden van de Coolsingel blijft de tram rijden en aan de kant van het Stadhuisplein komt een breed trottoir voor voetgangers en fietsers.

54 miljoen

Het plan zit nog helemaal in de ontwerpfase. Het bouwproject moet nog definitief goedgekeurd worden. In eerste instantie was er 54 miljoen gevraagd voor het project.
Toen er vorig voorjaar extra moest worden bezuinigd, werd dat bedrag teruggebracht tot 47,2 miljoen.
Ondanks het zoeken naar bezuinigingen op bijvoorbeeld de soort steen die op het trottoir komt en de soort verlichting, komen er ook hogere kosten tevoorschijn.
Begin oktober maakt het stadsbestuur duidelijk hoeveel duurder de opknapbeurt wordt. De gemeenteraad wordt daarna gevraagd het extra geld beschikbaar te stellen.