nieuws

Dordtenaar ziet zijn amateurfoto wereldwijd terug op megaposters

Het was gewoon een foto van een mooi verlichte spoortunnel in Zutphen. Dordtenaar Peter Paul van der Hout was er in december tijdens een stedentripje met zijn vriendin. Hij liet haar een stukje de tunnel in lopen en maakte de foto met zijn mobieltje.
Een half jaar later prijkt de foto, voorzien van zijn naam, over de hele wereld op posters van

12 bij 5 meter in een campagne van Apple, het merk van zijn telefoon. Het bedrijf had de foto gezien via social media.
Het bedrijf heeft elk jaar een campagne om de fotokwaliteit van de telefoons te benadrukken.
Dit jaar gaat het om een serie foto's waarin steeds een andere kleur overheerst.
Peter Paul van der Hout had een foto gemaakt met paars/roze kleuren en die pasten kennelijk perfect in de campagne.
Geheimzinnige emails
Voordat het zover was werd hij via enkele geheimzinnige mails benaderd door een reclamebedrijf in Londen. "Ze vertelden dat een groot bedrijf geïnteresseerd was in een van mijn foto's. Ik moest een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en toen pas hoorde ik dat het om Apple ging en om welke foto het ging", zegt van der Hout.
"Ik vond het wel heel spannend natuurlijk, want ik wist eerst ook helemaal niet of het wel echt was. Of ik niet in de zeik genomen werd, om het zo maar eens te zeggen. Het was allemaal wel heel vaag natuurlijk."

Maar het was echt. Het reclamebureau stuurt af en toe updates als er nieuwe billboards geplaatst zijn van de plek waar ze staan.
De uitverkoren amateurfotografen hebben zelf een besloten Facebookgroep opgericht en sturen elkaar foto's van de billboards.
Lucky shot
Het was niet eens de beste foto die Peter Paul nam. "Het is zeker een mooie foto. Ik heb me ook door professionele fotografen laten vertellen dat het een mooie compositie is. Een lucky shot dus. Maar toen ik begreep dat er interesse was voor een van mijn foto's heb ik zelf alvast even gekeken welke het zou zijn. Ik had een andere foto uitgekozen."
Peter Paul van der Hout kreeg 450 Britse ponden voor zijn foto. Apple kan de foto een jaar lang gebruiken.