nieuws

Rotterdamse primeur voor Harry Potter in Concert

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) verzorgt begin november de Europese première van Harry Potter in Concert. Dat is een reeks filmvertoningen met live orkestbegeleiding van The Philosopher's Stone, de eerste Potter-film uit 2001. De muziek is van John Williams.
De uitvoeringen maken deel uit van een wereldtournee, waarbij de film in elke stad door een ander orkest wordt begeleid. De wereldpremière was deze zomer in Philadelphia in de Verenigde Staten.
Het RHhO heeft de Europese primeur gekregen, omdat het orkest al ervaring heeft opgedaan met andere filmvertoningen. Zo heeft het orkest ook al de live filmmuziek gespeeld van The Lord of the Rings.
Het spelen van live filmmuziek vraagt veel van de muzikanten en de dirigent. De muziek moet precies gelijk lopen aan de film. "Op het moment dat er een potje zwerkbal begint op het scherm, dan versnelt de muziek enorm en dan moet je zorgen dat dit precies op tijd gebeurt", zegt Pim Halkes van het RPhO.
De drie concerten met de film op groot scherm worden in De Doelen gegeven op 2, 3 en 4 november. Verlenging zit er niet in, zegt Halkes. De Doelen is op andere dagen niet beschikbaar.
Halkes zegt dat het RPhO de rechten heeft om alle acht films te vertonen. Of dat ook gebeurt, hangt af van het succes van deel 1.