MOUNTAINBIKEN

Gevaarlijke mountainbikers aangepakt in drukbezocht recreatiegebied Rottemeren

Mountainbiker bij de Rottemeren
Mountainbiker bij de Rottemeren © Rijnmond
Het aantal recreanten rondom de Rottemeren groeit hard: van wandelaars tot fietsers, allemaal komen ze om te ontspannen. Alleen zorgt deze drukte ook voor irritatie, gevaarlijke situaties en schade aan de natuur. Boa's van de gemeente Lansingerland zijn daarom zondag op pad gestuurd om te handhaven. Ze richtten zich op een specifieke groep: de pijlsnelle mountainbiker.
In alle vroegte, met de mist nog dik tussen bomen, roetsjen de eerste mountainbikers al door de beeldschone natuur rondom de Rottemeren. "We zijn allemaal vriendelijke mensen, dus ik begrijp het probleem niet zo goed", zegt mountainbiker Gabriel van de Burg. "Wandelaars, hardlopers en wielrenners zijn hier ook. We seinen naar elkaar en je gaat er langs. Je moet rekening houden met elkaar. Dan komt het allemaal goed."
Maar dat is de ideale situatie. Bij de gemeente komen klachten binnen van mountainbikers die zorgen voor schade aan de natuur, onveilige situaties en een grote mond tegen andere recreanten. Wethouder Jan-Willem van den Beukel van Lansingerland: "Handhaving draagt bij aan goed gedrag. Het gaat ons om mountainbikers die zich niet netjes gedragen. Bijvoorbeeld mountainbikers die over verkeerde paden gaan. Ze moeten op de mountainbike-route blijven. Het gaat om een kleine groep, die het verpest voor de rest."
Wethouder Jan-Willem van den Beukel van Lansingerland
Wethouder Jan-Willem van den Beukel van Lansingerland © Rijnmond
Boswachter Dick van Stegeren ziet ook dat het aantal mountainbikers toeneemt sinds corona - 'sportscholen dicht, dus hup op de fiets' - en dat dit gepaard gaat met overlast. Zo ligt er in het Hoge Bergse Bos een speciaal mountainbikepad. "Dus komen hier veel mountainbikers. Alleen de weg die mountainbikers nemen richting dat pad gaat over voetpaden en ruiterpaden. Het is gebeurd dat een paard van schrik ging steigeren en de ruiter viel. Dat paard als een speer naar de manege gerend, kijkt nergens meer naar. Dat zijn gevaarlijke situaties." Daarnaast maken mountainbikers zelf paadjes om over te rijden, waardoor de natuur kapot gaat.
Gevaarlijke mountainbikers aangepakt in drukbezocht recreatiegebied Rottemeren

Grenzen stellen

Maar al die andere recreanten dan? Hoeven wandelaars, hardlopers en wielrenners niet worden aangesproken bij verkeerd gedrag? Deze actie is 'geen bashen van mountainbikers', stelt de wethouder. "Ze genieten van het gebied, maar zorgen voor overlast voor andere recreanten en schade aan de natuur. Handhaven is belangrijk: er zijn grenzen. Er zijn momenteel minder wielrenners, daarnaast trekt deze plek ook meer mountainbikers. Het is een keuze om vandaag deze groep aan te spreken. Het gaat erom dat iedereen die in dit gebied komt zich gedraagt." Het kan volgens de wethouders dus zijn dat er binnenkort handhaving volgt op andere gebruikers van het recreatiegebied.

Op je eigen pad blijven

"We hebben een slechte naam", weet mountainbiker Robin van der Horst. "Maar het is ook bijzonder dat op dit parcours vaak hardlopers lopen, terwijl er duidelijk staat dat dit pad voor mountainbikes is. Maar goed, we zijn vriendelijke jongens." De sportieveling beseft heel goed dat het natuurgebied gedeeld moet worden met anderen. "Zeker door corona moeten we er toch allemaal gebruik van maken. Als we met z'n allen een beetje coulant zijn, dan moet het goed gaan."
Mountainbiker Robin van der Horst
Mountainbiker Robin van der Horst © Rijnmond
Wanneer iedereen zich netjes houdt aan de afgesproken routes, hoeft er ook helemaal geen probleem te zijn. "Blijf op je eigen pad", stelt Boswachter Van Stegeren dan ook. "Dat geldt voor mountainbikers, maar óók voor hardlopers en wandelaars. Ga nou niet op de paden voor de mountainbikers, want die hebben daar ook last van!"
Ja, zondag draait het om de mountainbikers, maar Boswachter Van Stegeren heeft een advies voor alle bezoekers van de Rottemeren: "Houd een beetje rekening met de omgeving."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl