nieuws

Strips, gameart en meer in nieuw museum aan Rotterdamse Wijnhaven

De gevel laat duidelijk zien waar het nieuwe stripmuseum in Rotterdam zit. Op het pand van Strips! aan de Wijnhaven zijn allerlei stripfiguren te zien, van Elsje en Gait-Jan, Suske en Wiske tot en met Douwe Dabbert.
Strips! is een initiatief van Marc Kleijnen en Maartje de Haan. Ze zijn het museum begonnen uit bewondering voor de kwaliteit van de tekeningen. Marc legt uit: "Ik ben gewoon een striplezer. Omdat ik zelf totaal niet kan tekenen, heb ik echt bewondering voor mensen die wél kunnen tekenen."
"In moderne kunst zie je alles abstract. En hier is het figuratief. Striptekenaars krijgen weinig waardering voor hun werk. Daarom vinden we een museum op zijn plaats, want het zijn net zo goed enorme talenten."
Strips! is niet het enige stripmuseum in Nederland. Er is er ook een in Groningen, maar dat beperkt zich tot Nederlandse strips. Strips! toont ook buitenlandse strips om hun invloed op de Nederlandse tekenaars te laten zien.
De plannen voor Strips! bestaan al langer. Zo hebben Kleijnen en De Haan ook naar Dordrecht gekeken als locatie voor het museum. Maar het is de Rotterdamse Wijnhaven geworden, onder meer vanwege de centrale ligging. Het particuliere museum draait zonder subsidie.
De openingsexpositie is gewijd aan striptekenaar Martin Lodewijk. In Strips! zijn schetsen, strips en reclamewerk van de Rotterdammer te zien. Ook de 'ondeugende plaatjes' liggen er, waarmee Lodewijk als tiener meer verdiende dan zijn vader.
Strips! gaat zaterdag open. De tentoonstelling rond Lodewijk is te zien tot 20 november. Daarna volgen exposities over Elsje, Tom Poes en Donald Duck. Ook wil het museum aandacht besteden aan gameart en tekenfilms.