nieuws

Iedereen welkom bij jubilerend mannenkoor Orpheus

Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus is op veel manieren bijzonder. Het koor bestaat 150 jaar en is daarmee een van de langst bestaande mannenkoren van Nederland. Ooit begon Orpheus als notabelenkoor, maar "iedereen is welkom".
Ongewoon is ook dat Orpheus zich al een eeuw koninklijk mag noemen. Normaal komen organisaties of instellingen daar pas na 100 jaar voor in aanmerking. Maar koningin Wilhelmina besloot al na 50 jaar om het koor het predicaat te verlenen.
Tjibbe van Boerum van Orpheus is trots op zijn koor. Het aantal leden groeit en het koor valt regelmatig in de prijzen. Bij een wedstrijd in 2007 in Naaldwijk won Orpheus van het Westlands Mannenkoor. "Dat was fantastisch. Dat neemt niemand ons meer af hoor."

Liedertafel

Het mannenkoor begon in 1866 als 'Liedertafel Orpheus'. Het zanggezelschap kwam voort uit een koor dat was opgericht ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid in Nederland. Al na een paar jaar werd het woord liedertafel geschrapt.

Notabelen

Sinds 1875 is het traditie dat het koor wordt voorgezeten door een burgemeester. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook meezingen. Reinier Scheeres zag daar tijdens zijn ambtstermijn (1984-2006) vanaf, omdat hij teveel koorrepetities zou moeten missen. Tegenwoordig is hij wel van de partij.
Ook huidig burgemeester Cor Lamers is geen koorlid. Hij is wel ere-voorzitter van Orpheus.

Jubileumconcerten

De komende maanden staan meerdere jubileumconcerten gepland. Zo is er een jubileum openingsconcert op 6 november, op 18 juni is er een slotconcert en op 1 juli volgt de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar van Orhpeus.