AVONDKLOKRELLEN

Een jaar na de avondklokrellen: ‘Jongens kwamen langs met geld om hun hart lichter te maken’

Emrah denkt nog vaak terug aan de avondklokrellen. | Foto:
Emrah denkt nog vaak terug aan de avondklokrellen.
De zaak Body Muscles Supplementen van Emrah Köker werd een jaar geleden plots wereldnieuws. Hij zag live op Facebook hoe zijn winkel werd leeggeroofd tijdens de avondklokrellen. Verschillende personen zijn hiervoor veroordeeld. Volgens Emrah heeft hij wel indirecte excuses gekregen. “Maar ik voelde een andere bedoeling toen sommige jongens met geld kwamen. Dat geld heb ik niet aangenomen.”
Zijn winkel staat tegenwoordig weer vol shakes, bars en proteïnen. De puien zien er strak uit en Emrah kan weer lachen. Een schril contrast met een jaar geleden, toen vrijwel niets meer van zijn zaak over was: ingegooide ramen, de kassa die buiten op straat gegooid was en een leeggeroofde inventaris.
Het duurde drie weken voordat Köker weer open kon, al werd hij gelukkig wel snel geholpen door zijn verzekering: “Binnen een week!”, vertelt hij. Hulp kwam uit veel onverwachte hoeken: doneeracties werden georganiseerd, aannemers boden hun hulp gratis aan en er kwamen zelfs jongens naar zijn winkel die geld aan Emrah wilden geven.
Hoe gaat het een jaar na de avondklokrellen met de suplementenwinkel van Emrah?
Dat er jongens naar zijn winkel kwamen, heeft hem altijd verwonderd. “Drie jongens kwamen in de winkel, die me elk 50 euro wilden geven. Dat geld heb ik niet aangenomen, omdat ik het idee had dat er andere bedoeling achter zat. Ik dacht dat de gever of zijn broer of neef iets in de winkel gestolen had tijdens de avondklokrellen.” 
Emrah zegt dat veel personen langs zijn gekomen om steun te bieden, maar het bezoek van de jongens die hij herkende als jongens uit de wijk voelde anders. Hij denkt dat dit hun manier was om excuses aan te bieden, of zoals hij het zegt: “Hun hart lichter te maken."

Media-aandacht en neppe doneeracties

Een tsunami aan journalisten kwam de dagen na de rellen langs bij Emrah. Hij werd een van de boegbeelden van de slachtoffers van de avondklokrellen. “Ik heb dagen alleen maar interviews gegeven in mijn winkel.” Die aandacht bracht verschillende doneeracties op gang, maar helaas waren er ook oplichters die via social media nep-doneeracties in naam van Emrah opzetten. Waar dat geld heen is gegaan weet hij niet, hij heeft hiervoor aangifte gedaan. 
Nadat hij weer opkrabbelde, kwam weer een ander probleem: de sluiting van de sportscholen. Dit heeft direct gevolg voor de verkoop van zijn supplementen. “We hebben moeilijke tijden meegemaakt. Mijn vrouw heeft een kapperszaak aan de overkant en zij moest ook dicht.” Nu zijn de sportscholen weer ruim een week open en lopen de zaken weer. 
Eigenaar Emrah:  'we hebben moeilijke tijden meegemaakt'
Eigenaar Emrah: 'we hebben moeilijke tijden meegemaakt' © Rijnmond
Een andere winkel even verderop op de Groene Hilledijk die ook werd geplunderd is inmiddels leeg door een verhuizing. Net als Body Muscles supplementen was juwelierszaak Jewelry Box leeggeroofd. Eigenaresse Wod kreeg veel aandacht en hulp in de dagen na de rellen. Per 1 februari moet ze weg, omdat de winkels op dat deel van de Groene Hilledijk worden getransformeerd naar huizen en praktijken.   
Terug naar Emrah. Een jaar na dato raakt die avond op 25 januari 2021 hem nog steeds diep. “Ik wil niet eens meer aan die avondklokrellen denken, maar elke ochtend als ik mijn winkel open denk je er toch wel aan.” Ondanks de nare herinneringen wil hij dinsdag toch stilstaan bij de gebeurtenissen van een jaar geleden. Dit doet hij in de geest van een echte ondernemer: “Ik ga 25 procent korting geven en verschillende dingen uitdelen.”