nieuws

Inflatie eurozone stabiel op laag niveau

europa
europa
De inflatie in de eurolanden is in augustus opnieuw uitgekomen op 0,2 procent op jaarbasis. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste raming.
Het gemiddelde prijspeil in de eurolanden steeg met de plus van 0,2 procent even sterk als in juli. Economen rekenden in doorsnee op een iets sterkere stijging, van 0,3 procent. Net als in de voorgaande maanden werd de

inflatie in augustus stevig gedrukt door de lage olieprijs.
Energie was in doorsnee bijna 6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen werden daarentegen 1,3 procent duurder. De kerninflatie, die de beweeglijke prijzen van energie en voeding buiten
beschouwing laat, zakte deze maand van 0,9 naar 0,8 procent.
De inflatie ligt al lange tijd ver onder het niveau van net geen 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. De ECB heeft de afgelopen jaren dan ook een reeks ongekende stimuleringsmaatregelen genomen in een poging de prijsontwikkeling aan te jagen. Volgende week donderdag blijkt bij de volgende rentevergadering of de ECB er in dat verband nog een schepje bovenop doet.
Eurostat meldde geen cijfers van afzonderlijke landen. Het Duitse statistiekbureau raamde de inflatie in Duitsland deze maand dinsdag op 0,4 procent. In Frankrijk werd woensdag een inflatie van 0,2 procent gemeld.