nieuws

Financiële fondsen in trek op Damrak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beurs in Amsterdam stond woensdag tegen het einde van de ochtendhandel in de plus. Vooral de financiële fondsen waren in trek bij beleggers op het Damrak. Verder werden wat macro-economische cijfers verwerkt en wordt uitgekeken naar een rapport over de Amerikaanse banenmarkt later op de dag.
De AEX-index noteerde omstreeks 11.45 uur 0,4 procent hoger op 457,79 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 649,84 punten. De beurs in Parijs ging 0,6 procent omhoog, Londen was vlak en Frankfurt daalde een fractie.
In de AEX waren kabelaar Altice en verzekeraar Aegon de sterkste stijgers met plussen tot 5,2 procent. ING en NN lieten winsten optekenen van ruim 2 procent. Grootste verliezer bij de hoofdfondsen was staalconcern
ArcelorMittal (min 2,3 procent).
In de MidKap ging Air France-KLM (plus 3 procent) aan kop, gevolgd door Delta Lloyd dat 2,4 procent won. Bij de kleinere fondsen ging Value8 bijna 5 procent onderuit. De investeringsmaatschappij heeft in de eerste helft van dit jaar een vijfde minder winst geboekt dan een jaar eerder.
Statistiekbureau Eurostat meldde dat de inflatie in de eurozone in augustus stabiel is gebleven op het lage niveau van 0,2 procent. Verder was de werkloosheid in het eurogebied in juli onveranderd op 10,1 procent.
Loonstrookverwerker ADP publiceert in de middag een cijfer over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer kan inzicht bieden in het officiële banenrapport dat vrijdag naar buiten wordt gebracht. In het banenrapport van de overheid worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen. De banenmarkt is van grote invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve.
In Frankfurt was Commerzbank een mooie stijger met een koerswinst van 4 procent. Deutsche Bank zou volgens het Duitse blad Manager Magazin een fusie met zijn branchegenoot hebben overwogen. Daarbij zou het overigens zijn gegaan om een theoretische exercitie. Deutsche Bank klom 2,7 procent.
In Parijs won telecom- en bouwbedrijf Bouygues ruim 4 procent. Het concern heeft twee nieuwe plaatsvervangende bestuursvoorzitters benoemd.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 46,18 dollar. Brent daalde 0,6 procent bij 48,09 dollar. De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1150 dollar bij het Europese slot dinsdag.