nieuws

Teun Stougie heeft de allergrootste

Teun Stougie uit Nieuwerkerk a/d IJssel is de Zonnebloem Kampioen 2016 van Radio Rijnmond. Hij wist een zonnebloem van 4.20 meter te kweken. Daarmee versloeg Teun Stougie 199 andere deelnemers aan de zonnebloemenwedstrijd.
Zijn geheim: Zaaien op een zonnige plek, uitgebreid stutten met een zelfgetimmerde constructie, regelmatig een paar handjes gedroogde koemestkorrels toevoegen, veel water geven en af en toe de zonnebloemen bemoedigend toespreken.
Ook speelt Teun wel eens een moppie op zijn mondharmonica voor zijn bloemen. Hij zegt beter te zijn dan wijlen Toots Thielemans, maar daar worden de nodige vraagtekens bij gezet.
De bloem van Stougie was maar liefst 21 centimeter hoger dan de nummer twee van de wedstrijd: Die van Jan Dirkzwager uit Rotterdam. Zijn bloem kwam uit op een eervolle 3.99 meter.
De voormalig brandweerman woont op één hoog en heeft onder zijn balkon zijn zonnebloem geplant. Zo zie je maar weer dat je geen grote tuin hoeft te hebben om tóch een flinke zonnebloem te kweken.
Brons gaat naar Miranda Oostrum uit Rockanje. Haar hoogste zonnebloem haalde een fraaie 3.97 meter. Miranda had haar zonnebloemen vastgemaakt aan een lantaarnpaal, om de plant te beschermen tegen de harde wind. Regelmatig gaan er voorbijgangers met de zonnebloemen op de foto.
In totaal deden er tweehonderd mensen mee aan de Zonnebloem Kampioenswedstrijd van Radio Rijnmond. Zij kregen na de aftrap op 8 april allemaal een zakje zonnebloemzaad opgestuurd, van de soort Helianthus Annuus Giganteus: De reuzenzonnebloem. In het zakje zaten ongeveer twintig zaden.
Veel deelnemers hadden problemen met voorjaarsstormen, maar ook droogte en last van slakken, mussen en zelfs uitheemse groene parkieten, die zich de jonge en volwassen planten goed lieten smaken.
Veel plantjes hebben het dan ook niet gered. Ook de Rijnmond-zonnebloemen, verzorgd door verslaggever Marion Keete, kwamen niet hoger dan een miezerige 70 centimeter.