nieuws

Koos de Ronde: 'Podiumplek is het allermooiste'

Koos de Ronde gaat voor een medaille op het wereldkampioenschap vierspannen in Breda. De menner uit Zwartewaal gaat zowel in de team- als de individuele wedstrijd voor een plaats op het podium. "Een individuele podiumplek is natuurlijk het allermooiste. Ik heb een medaille op een WK nog niet gehad. Wel twee keer op een EK", aldus De Ronde.
De Ronde is dit jaar bezig aan een sterk seizoen en probeert deze lijn door te trekken tijdens het wereldkampioenschap in zijn thuisland. "Ik heb een heel goed seizoen. Ik sta momenteel tweede op de wereldranglijst dus het zit er allemaal wel in, maar het moet wel allemaal kloppen deze week."
Met de landenwedstrijd maakt Koos de Ronde een goede kans om een podiumplek te bemachtigen. "Wij zijn met IJsbrand Chardon, Theo Timmerman en ik het Nederlandse team en dat gaat enorm goed. Wij zijn eigenlijk het enige land met drie toprijders dus als de één een foutje maakt, kan de ander die opvangen. In de landenwedstrijd in Aken viel Theo (Timmerman, red.) uit en toen wonnen we nog goud. Dat was natuurlijk wel gaaf."

Jury

Tijdens het WK vierspannen worden de prestaties beoordeeld door een internationale jury. Koos de Ronde vertrouwt erop dat de punten eerlijk worden gegeven, maar is ervan overtuigd dat de jury niet altijd even objectief is. "Je moet natuurlijk vertrouwen hebben anders moet je niet naar binnen rijden, maar het is natuurlijk niet objectief. Ze beginnen altijd vrij fanatiek en ze houden de punten ook vast voor de betere rijders."
De Ronde komt de komende dagen tijden het WK in actie op de onderdelen dressuur, marathon en vaardigheid. Het wereldkampioenschap vierspannen vindt plaats van donderdag 1 september tot en met zondag 4 september.