nieuws

Gestolen auto's via marktplaats.nl verkocht

Justitie in Rotterdam heeft straffen tot vier jaar cel geëist, tegen drie mannen die gestolen auto's zouden hebben verkocht via de website marktplaats.nl De verdachten opereerden vanuit Rotterdam en Schiedam en verkochten de auto's in heel Nederland.
De recherche heeft 21 gestolen auto's weten te traceren. De zaak werd door marktplaats.nl zelf gemeld. Ernst Pols van justitie: "De veilingsite let zelf scherp op alle transacties, want ze willen natuurlijk dat het een betrouwbare plek is voor handel. En toen viel hen op een gegeven moment een verdacht patroon op."
Een 34-jarige verdachte was volgens justitie bij vrijwel alle verkopen betrokken. Hij bekende ongeveer de helft. De man was onder meer herkend op camerabeelden. "Ik heb een gokschuld en werd onder druk gezet en met de dood bedreigd. Daarom ben ik de auto's gaan verkopen." Tegen hem werd de hoogste straf geëist: vier jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Papieren

De twee andere verdachten ontkennen. Bij een werd een blanco boekje voor kentekenpapieren gevonden in een woning aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De papieren hadden serienummers die dichtbij de nummers van de gestolen auto's zaten.
"Maar ik woonde daar niet, ik verbleef er af en toe", aldus de man. In de garage van de woontoren werden meerdere gestolen auto's aangetroffen. Tegen de man is 20 maanden cel gevraagd.

Garage

Een derde verdachte, met een garagebedrijf in Schiedam, zegt altijd te goeder trouw auto's te hebben verkocht. "Als het gestolen exemplaren waren, dan wist ik dat niet. Ik kocht ze van een klant, die ik vertrouwde." De eis van justitie in zijn geval is 15 maanden cel.
Justitie zegt niet te weten wie de auto's heeft gestolen. De wagens werden voorzien van gedupliceerde kentekens van andere auto's.
Een groot aantal gedupeerden heeft schadevergoedingen ingediend. De gemiddelde prijs die zij betaalden voor een (gestolen) auto was rond de 10.000 euro.
De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl