CORONAVIRUS

Gommers: Je wilt niet dat nu onverstandig doen, leidt tot een groot aantal doden

Het advies van het OMT ligt op tafel, maar wat brouwt het kabinet van de coronamaatregelen en mogelijke versoepelingen? Maandag wordt in het Catshuis overlegd en dinsdagavond is de traditionele persconferentie. Als het aan Diederik Gommers ligt, was de horeca gísteren al open gegaan. "Ik heb gewoon enórm zin om uiteten te gaan."
"Tja, het ligt aan het kabinet", weet de ic-arts van het Erasmus MC. Eén ding is voor hem zeker: "We zijn met z'n allen toe aan versoepelingen." Maar kan het ook, is de prangende vraag waar het kabinet zich maandag over buigt. "De cijfers op de ic en in de ziekenhuizen nemen keurig af; dat is nog het effect van lockdown en de deltavariant. De coronabesmettingen lopen daarentegen keihard op."
Een hoopvolle blik naar het buitenland voor advies over maatregelen wijst weinig uit: "Daar zie je niet veel gebeuren." Maar nog wel de ziekenhuisopnames, voegt hij toe. "Dat maakt het spannend wat er dan in Nederland gaat gebeuren."

Lastig

Mensen die besmet zijn met de omikronvariant liggen vooralsnog niet in het ziekenhuis. "Ja, een enkele opname, maar dit virus gedraagt zich heel anders dan bijvoorbeeld de deltavariant. Mensen zijn iets minder ziek en mogelijk herstellen ze ook sneller. Dan zouden ze korter in het ziekenhuis liggen", vertelt Gommers. Die signalen krijgt hij uit het buitenland, 'maar wat dat voor Nederland inhoudt weten we nog niet'. "Dat maakt het zo moeilijk voor het kabinet, want je hebt ondertussen ook nog steeds risicopatiënten: je wil niet dat zij ernstig ziek worden. Lastig", vindt hij.
Ondertussen wordt de uitgestelde zorg ook weer ingehaald. "Dat zorgt voor een andere sfeer op de afdeling. Ze zijn hier blij dat ze niet alleen voor omikron hoeven zorgen, maar ook voor normale mensen." Gommers moet wel toevoegen dat de 'normale' mensen ernstiger ziek zijn als ze hun operatie ondergaan. "Er zijn veel dingen uitgesteld", voegt hij toe. Dat betekent dat het nog wel even druk blijft in de ziekenhuizen, ook als omikron niet in het ziekenhuis doet belanden. "De druk in de ziekenhuizen zal hoog blijven, maar we doen het voor een goed doel."
Het is gecompliceerd, want de rest van de mensen snakt naar 'normaal'. "We hebben allemaal het gevoel dat we er klaar mee zijn. En dan komt de WHO ook nog met berichten dat we mogelijk van het coronavirus af zijn..." Gommers schudt het hoofd. "Ik hoop dat de deskundigen gelijk hebben, maar dit laatste stukje blijft lastig. Je moet voorzichtig zijn, want je wil een situatie als vorig jaar zomer voorkomen. Toen was de maatschappelijke druk ook hoog, werd in juli alles losgelaten en ging het helemaal mis. De noodrem werd hard aangetrokken en dat wil je nu niet. Je wil niet dat nu onverstandig doen, leidt tot een groot aantal doden."

Naar de snackbar

"Moeilijk", noemt hij het nu. "De besmettingen lopen op; komt dat dan nog in de ziekenhuizen? Die slag om de arm moet je houden. Vanuit medisch oogpunt moet je de zwakkeren onder ons echt beschermen. Vanuit persoonlijk oogpunt zou ik zeggen: 'Doe alles open.' Ik heb er zin in." Sushi of Thais maakt Gommers niet uit: "Gewoon, waar we een plekje kunnen vinden. Ook als het de snackbar is, als we maar kunnen", besluit hij lachend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl