nieuws

Tientallen pallets met fruit gestolen in Ridderkerk

Bij fruitverpakkingsbedrijf Europe Retail Packing in Ridderkerk zijn dinsdagavond 42 pallets met fruit gestolen. Het is volgens directeur Menno Reijgersberg de grootste diefstal bij het bedrijf ooit. "Mijn jaar is volledig naar de klote."
Europe Retail Packing verpakt grote voorraden fruit op maat voor kleinere bedrijven. Alles wordt voorzien van de juiste verpakking en het 'juiste stickertje', zegt Reijgersberg.
Twee of vier vrachtwagens
Een medewerker van het bedrijf kwam woensdagochtend om 06.00 uur binnen. Maar toen hij aan de slag wilde gaan, was een groot deel van het fruit verdwenen.
Op camerabeelden is te zien dat vijf of zes mannen tussen 21.00 uur en middernacht met twee keer dezelfde of vier verschillende vrachtwagens voor het bedrijf hebben gestaan. In een paar uur hebben ze de pallets met sinaasappels, citroenen en limoenen ingeladen en zijn ze weggereden.
"Dit akefietje kost me 75.000 euro", aldus de directeur. "Ik ben wel met de verzekering in de weer, maar dat is nog geen gelopen race."
Zwarte markt
Reijgersberg vermoedt dat het fruit is gestolen op bestelling. Hij denkt dat het inmiddels al in het buitenland is. De wagens zijn waarschijnlijk richting Duitsland gereden voor de zwarte markt.
En die zwarte markt is er zeker. "Overal is een markt voor", zegt de directeur. "In Nederland is het moeilijk om zoveel fruit kwijt te raken, maar in het buitenland kan dat wel."
Drugs
Reijgersberg sluit uit dat er drugs tussen het fruit heeft gezeten. Het gestolen fruit komt van vijf handelaren. Hij weet daarom zeker dat het gaat om 'puur diefstal voor de doorverkoop'.