FC RIJNMOND PODCAST

Onbegrijpelijk of een stap voorwaarts? Discussie in Podcast Feyenoord over 'breedteversterking' Hendrix

Jorrit Hendrix in duel met zijn mogelijke nieuwe ploeggenoot Jens Toornstra
Jorrit Hendrix in duel met zijn mogelijke nieuwe ploeggenoot Jens Toornstra © VK Sportphoto/Rijnmond
De naam van Jorrit Hendrix gonst door De Kuip. De 26-jarige middenvelder van Spartak Moskou, die jarenlang bij PSV speelde, zou na Patrik Walemark en Cole Bassett zomaar de derde versterking van deze transferwinter kunnen worden bij Feyenoord. In onze Podcast Feyenoord begrijpt Sinclair Bischop niets van de eventuele komst van Hendrix. Dennis van Eersel is positiever.
"Ik vind hem niet bij dit Feyenoord passen", vertelt Bischop. "Ik vind dat Feyenoord nu juist een goed beleid heeft, met jonge spelers die gehaald worden. Je hebt gewoon je middenveld staan, met Jens Toornstra en later ook nog Cole Bassett als back-ups. En dan heb je ook nog jeugdspelers als Antoni Milambo en Lennard Hartjes. Hoe moeten die hier naar kijken? Ik zou het geld op zak houden en niet Jorrit Hendrix, waarvan ik ook m'n twijfels heb of hij goed genoeg is voor Feyenoord, binnenhalen."
Van Eersel heeft die twijfels over het niveau van Hendrix niet. "Ik vond hem echt een stille kracht op het middenveld van PSV. Andrés Guardado kreeg die seizoenen veel aandacht, maar ik vond Hendrix eigenlijk beter. Het is afwachten of hij dat niveau nog aan kan tikken, maar zeker als Feyenoord hem voor de breedte zou halen vind ik dat wel een stap voorwaarts. Het past misschien niet bij het beleid van jonge spelers halen, maar Feyenoord heeft voor de balans altijd ervaren krachten bij de selectie gehad."

Bepalende speler Kökcü

Onze Feyenoord-watchers blikken natuurlijk ook uitgebreid terug op de klinkende 4-1 zege van Feyenoord op NEC. Op het scoreformulier stond twee keer de naam van Orkun Kökcü, die voor het eerst in zijn carrière twee keer in één eredivisiewedstrijd het doel vond. "De eerste helft was hij een van de minderen, maar de tweede helft vond ik hem echt sterk spelen", vertelt Van Eersel. "Hij revancheerde zich voor die fout waar de openingstreffer van NEC uit voortkwam."
Van Eersel ziet het hele seizoen al een positieve ontwikkeling bij de middenvelder van Feyenoord. "Je ziet hem groeien qua vertrouwen. Hij is veel fitter en echt een bepalende speler op het middenveld geworden bij Feyenoord. Hij is eindelijk de stappen aan het maken die hij zelf ook wil maken voordat hij Feyenoord verlaat. Want dat dat gaat gebeuren, misschien wel komende zomer al, staat voor mij buiten kijf. Als hij deze ontwikkeling blijft doormaken is hij op een gegeven moment niet te behouden voor Feyenoord."
Bischop plaatst de ontwikkeling van Kökcü in een groter perspectief. "Als je naar de ontwikkeling van spelers kijkt denk ik dat iedereen trots moet zijn op hoe Feyenoord zich presenteert. Je speelt leuk voetbal, bent in veel wedstrijden de betere en wint die ook verdiend. Vorige week schoot iedereen in de blinde vlekken, maar als je de emoties wegdenkt staat Feyenoord nu op de plaats waar het hoort te staan. Dan kan je een keer thuis van de nummer 4 verliezen."

Komt het goed met Jahanbakhsh?

Ook rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh, die lang worstelde bij Feyenoord, stond zondag op een positieve manier in de schijnwerpers. Met een assist en goal had hij een belangrijk aandeel in de 4-1 zege op NEC. "Hij leverde rendement, zo willen we hem zien", vindt Bischop. "En dan mogen er ook acties mislukken. Dit kan wel een opmaat zijn naar zelfvertrouwen dat hij weer terug krijgt. Ik geloof er wel in dat het goed komt met die jongen. Dit was de Jahanbakhsh die je wil zien."
Van Eersel vult aan: "Ik heb altijd wel begrepen waarom Slot vast blijft houden aan Jahanbakhsh. Het stempel miskoop vind ik veel te ver gaan. Jahanbakhsh krijgt heel veel kritiek, maar hij blijft het proberen, ondanks dat er veel mislukt. Dat vind ik een heel goede eigenschap. Eljero Elia had dat ook. Dan konden er acht acties mislukken, de negende was een goede assist. Reiss Nelson is nu al in meerdere wedstrijden grotendeels onzichtbaar, ik vind dat nog heel erg tegenvallen. Ik had daarom eerder kritiek op Nelson verwacht dan op Jahanbakhsh.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl