nieuws

Hoofdredacteur Zaman Vandaag laat zich niet stoppen door bedreigingen

"Ik ga niet opgeven, ik ga door tot onze laatste cent op is." Dat zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Nederlandse editie van Zaman Vandaag. Woensdag werd bekend dat de edities in Frankrijk en Belgie zijn gestopt vanwege bedreigingen.
Op de redactie van Zaman Vandaag in het centrum van Rotterdam wordt woensdagavond hard gewerkt aan de online editie van deze week, ondanks de bedreigingen die meerdere redacteuren ontvingen.
Cerit: "We zijn hier niet allemaal Gülen-aanhangers. Er werken ook Nederlanders, Surinamers, Marokkanen. En we worden ook niet betaald door de Gülen-beweging, anders had ik nu gewoon geld gehad. Maar mijn adverteerders zijn weggelopen, omdat ze niet meer durven."

Gülen-lijst

Mehmet Cerit staat op de "terroristenlijst" die woensdag in Turkije werd geplubliceerd door het persbureau Anadolu Ajansi. "Je leeft in een stad waarin tienduizenden mensen ook echt geloven dat je een terrorist bent, dat is heel eng."
Cerit heeft zowel in zijn woonplaats Schiedam als in Rotterdam aangifte gedaan van bedreiging. "Maar ik laat me niet gek maken door de Turkse staat, ik ga door."

Opjutten

"Het lastige is dat Turkse politici iedere dag via de Turkse televisie hier in de woonkamers komen en mensen opjutten en opfokken. Rutte en Koenders kunnen dan wel met Turkije praten, maar het is dweilen met de kraan open."
Cerit hoopt dat Turkse sleutelfiguren in Rotterdam hun achterban zullen oproepen om het hoofd koel te houden. De redactie heeft een crowdfundingsactie opgezet voor een speciale 'vrijheidseditie' van Zaman Vandaag.