nieuws

Drie gasleidingen kort na elkaar kapot in Rijnmond-regio

Gaslek op de Doklaan in Rotterdam
Gaslek op de Doklaan in Rotterdam © Politie
In onze regio zijn donderdagochtend in korte tijd op drie plekken gasleidingen stukgetrokken. De lekkages in Ridderkerk, Bergschenhoek en Rotterdam waren klein en leverden geen gevaar op voor de omgeving.
Het ging als eerste mis op de De La Reijstraat in Ridderkerk. Rond 09.00 uur werd daar een huisgasleiding geraakt tijdens graafwerkzaamheden.
De hulpdiensten overwogen even om een school in de buurt te ontruimen, maar omdat netbeheerder Stedin het kleine lek kon dichten met zand, was dat niet nodig.
Bergschenhoek en Rotterdam
Twintig minuten later was het bal op de Rietveldstraat in Bergschenhoek. Ook hier ging het om een klein gaslek dat snel werd gerepareerd.
Rond 10.30 uur ontstond een lekkage op de Doklaan in Rotterdam. Een leiding werd daar helemaal kapotgetrokken. Monteurs van Stedin hadden het lek rond 12.00 uur gedicht.
Domme pech
Hoewel het schering en inslag lijkt met gaslekkages zegt Stedin geen reden te hebben om te denken dat het aantal lekkages stijgt. Volgens een woordvoerder is het 'gewoon domme pech' dat het drie keer achter elkaar misgaat.
"Als je niet uitkijkt, heb je in dichtbevolkte gebieden zo een leiding te pakken. Daarbij is de bouwvak net voorbij dus wordt er weer meer gewerkt, waardoor de kans dat het misgaat groter is."
Niet zomaar graven
Stedin zegt dat aannemers melding moeten maken van graafwerkzaamheden voordat ze beginnen. Die melding komt in een landelijk register terecht, waarna de netbeheerder wel of geen toestemming geeft.
"Aannemers krijgen dan een kaart met hoe en waar de leidingen in de grond liggen. Zij weten hoe ze leidingen moeten herkennen en hoe ze eromheen moeten graven. Alleen bij grote projecten komen we bij elkaar voor meer uitleg, maar anders is dat niet nodig", aldus de woordvoerder.
Volgens Stedin heeft branchevereniging Netbeheer Nederland in het verleden campagnes gehouden om aannemers bewust te maken van het gevaar van gasleidingen en het gemak waarmee ze worden stukgemaakt als ze niet uitkijken.