nieuws

Hotel New York heeft nieuwe portiers vol verhalen

Hotel New York heeft drie nieuwe portiers in dienst. En dat zijn niet zomaar portiers: Arie, Michel en Nico zijn 50-plussers met een goed verhaal over Rotterdam.
Het hotel op de Kop van Zuid schreef twee maanden geleden een bijzondere vacature uit. Het zocht nieuwe portiers die gasten bijzondere verhalen kunnen vertellen over de geschiedenis van de stad en vooral over de gloriejaren van de Holland America Lijn.
Hotel New York was voordat het werd omgebouwd tot hotel het directiegebouw van de van oorsprong Nederlandse cruisemaatschappij. De Holland America Lijn speelde vanaf eind negentiende eeuw tot 1978 een belangrijke rol in de grote verhuizingsdrift van Europa naar Amerika.
Indruk maken
Historische verhalen genoeg dus, maar vind tegenwoordig nog maar iemand die ze oplepelt. Sollicitanten moesten het hotel dan ook overtuigen door stante pede met een goed verhaal op de proppen te komen.
"Toen mijn oma op 96-jarige leeftijd overleed, erfde ik een klein kistje", begint Arie. "Daarin zat een klein groen toegangskaartje uit 1921 om op de kade bij de Holland America Lijn te komen. Ze ging afscheid nemen van haar buurjongen Jan, op wie ze smoorverliefd was. Hij ging naar Amerika en was niet verliefd op haar. Uiteindelijk kwam het best goed: ze trouwde met de broer van Jan."
"Maar", vervolgt Arie. "Het verhaal is nog niet klaar. Mijn dochter, de achterkleindochter van mijn oma, gaat volgend jaar trouwen met de achterkleinzoon van Jan."
Hoerenbuurt
Michel werkte jarenlang tegenover de Wilhelminapier en Hotel New York. Voordat de Kop van Zuid het bolwerk werd van architectonische hoogstandje was het een saai boel, volgens de nieuwe portier.
"Ik en collega's dachten: 'wat is dat voor plek?' als we langs de kade liepen. 'Een bordeel', zei een collega. 'Nee Katendrecht ligt nog een stukje verder hoor', zei ik toen. Dat gaf wel aan hoe weinig betekenis Hotel New York en de omgeving toen had en hoe groot het nu is.", vertelt Michel.
De drie portiers gaan donderdag voor het eerst langs hun nieuwe baas. Vrijdag hebben ze hun eerste werkdag.