nieuws

Nieuwe huurders in kwetsbare wijken doorgelicht

Asocialen, criminelen en geradicaliseerden kunnen vanaf 1 januari 2017 geen woning meer krijgen in kwetsbare wijken in Rotterdam. Alle nieuwe huurders zullen worden doorgelicht aan de hand van een politiecheck of gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Uit politiegegevens kan blijken of een nieuwe huurder zich eerder heeft misdragen of is geradicaliseerd. Meldingen over of iemand bijvoorbeeld de buurt terroriseert of voortdurend de stereo hard aan heeft staan, kunnen bepalen of iemand een huis in een kwetsbare buurt krijgt.
Ook signalen dat iemand sympathiseert met een terreurgroep als IS of extreemrechtse groeperingen, zullen een no-go betekenen.
De grens trekken bij een VOG betekent dat mensen met een strafblad niet in aanmerking komen voor een woning in de kwetsbare wijken, buurten of straten. Het crimineel verleden moet ook een bepaalde vorm van woonoverlast hebben veroorzaakt; een veroordeling voor fraude mag geen belemmering zijn.
Aso-alarm
Woningcorporaties kunnen nu al aankloppen bij de gemeente om asociale huurders te weren. Bij twijfel kunnen zij de gemeente vragen om iemand door te lichten. Dat geldt alleen voor individuele gevallen.
De gemeente vraagt dan gegevens op bij de politie en koppelt dat terug met een code rood, oranje of groen. Rood betekent serieuze overlast, oranje een verleden maar leven gebeterd en groen niks aan de hand.
Rotterdamwet
De doorlichting van alle nieuwe huurders is een uitbreiding van de Rotterdamwet. Daarmee was het al mogelijk om mensen met een te laag inkomen te weren in de kwetsbare gebieden. De wet geldt in Rotterdam al in grote delen van Zuid en een aantal wijken in West.
De Rotterdamse gemeenteraad moet nog kiezen tussen een van deze twee screeningsmethoden. Maar een van de twee is sowieso noodzakelijk, aldus woonwethouder Ronald Schneider.

Noodzaak

"Dit instrument hebben we echt nodig om de problemen in kwetsbare wijken aan te pakken", zegt Schneider. "Het kan niet zo zijn dat een enkeling het verziekt een grote groep anderen."
Coalitiepartij Leefbaar Rotterdam heeft een duidelijke voorkeur voor een politiecheck.
Fractievoorzitter Ronald Buijt: "Als er al tien keer gebeld is over overlast en de politie aan de deur is geweest, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat iemand veroordeeld wordt. Het betekent wel dat iemand bekend staat als een notoire overlastgever. Daarom onze voorkeur om te toetsen op politiegegevens."
Stigmatiserend
Oppositiepartij GroenLinks is tegenstander van de hele Rotterdamwet, omdat die bewoners stigmatiseert. Als de partij toch voor de keuze wordt gesteld, zal ze uit de twee kwaden kiezen voor een VOG.
Raadslid Judith Bokhove: "De Verklaring Omtrent het Gedrag lijkt nog het meest objectieve instrument, want dan is er een veroordeling geweest. Politiegegevens kunnen naar smaak worden ingevuld en gewogen."

'Woonrecht aangetast'

De PvdA, die eveneens in de oppositie zit, spreekt ook een voorkeur uit voor de VOG.
"Het doen van een belletje naar de politie geeft huurders onzekerheid en kan tot gevolg hebben dat iemand een toekomstige woning wordt ontzegd", zegt raadslid Marco Heijmen. "Dat tast het woonrecht aan en daarom twijfelen wij aan de politiecheck."