nieuws

GroenLinks zet Gorkumse Erdogan-aanhanger uit partij

Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem, die eerder zijn steun uitsprak voor de AK-partij van Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is uit de fractie gezet.
''Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks'', aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.
In Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om 'intensieve gesprekken' met het raadslid te voeren.
In juli mislukte een militaire staatsgreep in Turkije. Daarna zijn er duizenden mensen opgepakt.
''In die gesprekken bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij - red.) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks'', aldus de fractie van GroenLinks in Gorinchem.
Tekir is uit de fractie gezet en gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen. Dat is hij niet van plan, zo zei hij tegen RTV Rijnmond. ''Ik ben met stomheid geslagen. Het is een partij als GroenLinks onwaardig om mij zo te behandelen.''