nieuws

Aboutaleb praat gemeenteraad bij over politieoptreden Kuip

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb weigert nog steeds excuses aan te bieden voor de massa-arrestatie van Feyenoord-supporters tijdens een protestmars begin dit jaar. Wel betreurt Aboutaleb de consequenties voor de fans die uren onschuldig hebben vastgezeten.
Hij zei dat donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.
Aboutaleb: "Als u mij vraagt: vindt u het vervelend dat er ook mensen tussen hebben gezeten die langdurig in onzekerheid waren, daar last van hebben gehad en slecht geslapen? Tegen die mensen kost het me geen enkele moeite om sorry te zeggen.''
''Maar een generiek gebaar voor wat daar gebeurd is, daar heb ik wel moeite mee. Omdat het geen recht doet aan de feitelijke omstandigheden ter plaatse."

Ombudsman

De raad sprak met burgemeester, korpschef en Openbaar Ministerie over het kritische rapport van de Ombudsman over de massale aanhoudingen. Volgens de Ombudsman heeft de politie steken laten vallen, was een groepsarrestatie overbodig geweest en hebben vele supporters uren onschuldig vastgezeten, onder wie tientallen minderjarigen.
Van de 326 aanhoudingen is nog niemand vervolgd. Meer dan de helft van de zaken is inmiddels geseponeerd; dat gaat om 168 zaken. Het openbaar ministerie heeft nog 148 zaken in behandeling.
Vijftien arrestanten moeten binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege geweld tegen stewards en agenten. Deze bevonden zich niet in de groep van de massa-arrestatie.

Begrip

De burgemeester vraagt begrip voor het optreden van de politiemensen omdat zij voortdurend geconfronteerd worden met een conflict binnen de Feyenoord-familie waar de driehoek part noch deel aan heeft.
Aboutaleb: "We spreken hier over een zeer zieke relatie tussen een groep supporters en de leiding van de club, en de consequenties zijn voor deze driehoek. En ik vraag steun van uw gemeenteraad om daar adequaat mee om te gaan."