nieuws

Rotterdam wil betere 'fietsflow' op drukste fietsroute

De gemeente Rotterdam geeft fietsers meer groen licht en bredere fietspaden. Met name de drukke 6,5 kilometer lange fietsroute van het noordelijke Schieplein tot aan het Varkenoordseviaduct op zuid wordt aangepakt.
Op deze route fietsen elke dag duizenden fietser en bij drukte komt het regelmatig tot fietsfiles en bijna-botsingen bij de verkeerslichten.

Wachtplekken

Op 6 september beginnen de eerste werkzaamheden op het Wilhelminaplein. Bij de verkeerslichten krijgen fietsers meer groen licht en komen grotere wachtplekken.
Fietspaden worden vlakker gemaakt en waar mogelijk verbreed. Meer fietspaden en oversteekpunten in twee richtingen zorgen ervoor dat fietsers minder hoeven om te rijden.
Detectielus
Verkeerssituaties worden aangepast zodat fietsers een stevigere positie in het verkeer krijgen.
Projectleider Anita Dirix "We gaan experimenteren met een detectielus in het wegdek, zodat het licht op groen springt als de kruising wordt genaderd."

Groene golf geeft fietsflow

Op de Schiekade komt een groene golf voor fietsers. Anita Dirix" We gaan kijken naar manieren om bij het eerste stoplicht van de groengolf de fietsers op een goede fietssnelheid kunnen krijgen. We zouden fietsers dan kunnen aansproren om sneller of langzamer te rijden. Zodat ze niet hoeven te stoppen en ze in hun fietsflow te laten. Het is een experiment, we weten nog niet of het gaat lukken."
Tweerichtingsverkeer
Er komt een fietsstrook op de Wilhelminakade richting de Erasmusbrug en een oversteek naar het fietspad aan de overzijde, dat tweerichtingsverkeer wordt.
Ook de oversteek aan de voet van de brug is straks in twee richtingen. Zo kunnen fietsers vanaf de Wilhelminapier gemakkelijker en sneller oversteken naar de goede brughelft richting het centrum. Bij drukte krijgen de fietsers op het Wilhelminaplein wat langer groen licht.
De gemeente verbetert ook twee parallel lopende fietsroutes. Het gaat hier om de fietsroutes Rozenlaan (Hillegersberg-Schiebroek) - Boompjes en Noorderbocht (Noord) - Westersingel. Het fietspad aan de Overschiese Kleiweg wordt doorgetrokken tot aan de Noorderbocht. De bewoners van woonwijk Park 16hoven krijgen hiermee een betere fietsverbinding met het centrum.
De verbeteringen aan de fietsroute worden gefinancierd door het Rijk (programma Beter Benutten), Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente. De kosten bedragen in totaal bijna 3,5 miljoen euro.