nieuws

Vergeten Verhalen: moord op Bingo-koning

Een wielrenshirt uit de jaren 80 dat via Ebay is gekocht in Hongarije, brengt ons bij het verhaal van een Bingomoord in Rotterdam. Op het shirt staat de sponsornaam Bristol Bingo Rotterdam.
Rob Noordhoek van
heeft z'n privéverzameling wielershirts onlangs aangevuld met dit shirt van wielerploeg W.V. Barrhopoort uit Barendrecht. "Er bleek dus een verhaal van moord en doodslag achter te zitten", vertelt Noordhoek die op zoek is gegaan naar het verhaal van Bristol Bingo.
Bingo is in de jaren 80 'big-business' in Rotterdam. Er wordt veel geld mee verdiend en er zijn grote geldprijzen te winnen. Noordhoek: "De politie had een gedoogbeleid zolang er geen overlast was. Het was eigenlijk gewoon illegaal gokken".
Bingo-koning
John Bestebreurtje is de eigenaar van Bristol. Hij wordt ook wel de Bingo-koning van Rotterdam genoemd. Eind jaren 80 krijgt Bestebreurtje het aan de stok met Willem Scheffer, die de bingohallen in Den Haag bestiert.
Een ontmoeting op 22 februari 1988 bij station Hollands Spoor in Den Haag loopt volledig uit de hand. Bestebreurtje komt twee gewapende bodyguards, Scheffer draagt zelf een wapen en heeft zijn broer Cory meegenomen.
Schietpartij
De ontmoeting eindigt in een schietpartij waarbij Scheffer overlijdt. Bestebreurtje raakt gewond. Het lijkt erop dat de erven van Scheffer wraak willen. De auto van Bestebreurtje wordt een paar maanden later in brand gestoken. Ook wordt zijn auto een keer doorzeeft met kogels.
Moord
Op 12 augustus 1988 staat John Bestebreurtje met zijn auto voor het stoplicht op de Kleiweg in Rotterdam. Zijn vrouw zit naast hem. Vanaf een motor wordt hij doodgeschoten. Het is één van de eerste zogeheten 'drive-by liquidaties' in Nederland.
Later zal Cory, de broer van Willem, tot 15 jaar cel veroordeeld worden omdat hij de motor heeft bestuurd. De schutter die achterop zit, krijgt eveneens 15 jaar.
Sponsor
Bristol sponsort wielerploeg W.V. Barrhopoort uit Barendrecht. Bestebreurtjes bedrijf sponsort ook motorcoureurs als Wilco Zeelenberg. Daarnaast prijkt de naam van Bristol op de shirts van een Rotterdamse vechtsportclub.
Het shirt van wielerploeg Barrhopoort met de naam Bristol Bingo Rotterdam erop is dus in Hongarije terecht gekomen. Rob Noordhoek heeft via Ebay drie Engelse ponden betaald voor het shirt.