FEYENOORD

Feyenoord-icoon Wim Jansen (75 jaar) overleden

Wim Jansen
Wim Jansen © Orange Pictures
Wim Jansen is op 75-jarige leeftijd overleden. Met Feyenoord veroverde de voormalig middenvelder onder meer de Europa Cup I, de wereldbeker en meerdere landstitels. Het clubicoon van de Rotterdammers leed aan dementie.
Jansen maakte deel uit van een legendarische generatie van Nederlandse voetballers. Halverwege de jaren ’60 debuteerde hij in het betaalde voetbal. Vervolgens ontwikkelde Jansen zich tot een zeer gerespecteerde middenvelder.
Zo was Jansen basisspeler van Feyenoord in de Europa Cup I van het seizoen 1969/1970. Jansen speelde een hoofdrol in de beroemde return tegen AC Milan in de tweede ronde van dat toernooi. Hij maakte in de Kuip het openingsdoelpunt tegen de Italiaanse topploeg. Nadat Feyenoord met 2-0 AC Milan had verslagen, was de 1-0 nederlaag in Italië weggepoetst. Later zou Jansen ook basisspeler zijn tijdens de finale tegen Celtic, die Feyenoord met 2-1 won.
Niet alleen met Feyenoord, maar ook bij Oranje was Jansen een dragende speler. Met het Nederlands Elftal bereikte hij twee keer de finale van het WK Voetbal. In 1974 gingen Jansen en Oranje onderuit tegen West-Duitsland. Vier jaar later bleek Argentinië in de eindstrijd te sterk. In 65 interlands scoorde Jansen één keer.
In het Nederlands Elftal speelde de oud-middenvelder samen met grote namen: Johan Cruijff, Johan Neeskens en Rob Rensenbrink. Ook bij Feyenoord had Jansen genoeg kwaliteit om zich heen: Willem van Hanegem, Rinus Israël en Coen Moulijn bijvoorbeeld.

IJsbal

Maar de spelerscarrière van Jansen bevatte één controverse: de gevoelige overstap naar Ajax. Na zijn Amerikaanse uitstapje bij de Washington Diplomats keerde hij in 1980 op de Nederlandse velden terug. Niet bij zijn geliefde Feyenoord, maar bij aartsrivaal Ajax.
Cruijff had als (oud-)teamgenoot bij Oranje en Washington Diplomats een groot aandeel in de bizarre transfer van Jansen naar Amsterdam. Deze overstap werd hem door de Feyenoord-aanhangers niet in dank afgenomen. Op 7 december 1980 stond Jansen voor het eerst tegenover zijn oude club, waar hij maar liefst vijftien jaar voor had gespeeld.
Jansen kreeg tijdens de warming-up in de besneeuwde Kuip een ijsbal tegen zijn oog. Daardoor was hij zo aangeslagen dat hij zich al voor rust moest laten vervangen. Feyenoord zou uiteindelijk met 4-2 van Ajax winnen. In 1982 sloot Jansen met een landskampioenschap bij de Amsterdammers zijn rijke en lange spelerscarrière af.

Coach en technisch directeur

Na zijn loopbaan als voetballer keerde Jansen weer terug bij ‘zijn’ Feyenoord als jeugdtrainer en assistent-trainer. In 1990 nam hij de rol van hoofdtrainer op zich. Feyenoord bivakkeerde op dat moment in sportieve en financiële crisis. Dat kwam mede door het faillissement van hoofdsponsor HCS. De invloed van Jansen werd toentertijd door de Feyenoord-spelers als positief ervaren. Zo pakte Feyenoord onder zijn leiding twee keer de beker in 1991 en 1992.
Als hoofdtrainer was Jansen niet alleen bij Feyenoord werkzaam. Ook in het buitenland zwaaide hij de scepter. Zijn succesvolste periode was bij de Schotse topclub Celtic. Met deze ploeg veroverde Jansen de landstitel en de beker.
Na een Japans avontuur bij Urawa Red Diamonds keerde Jansen voor de derde keer terug in de Kuip, maar dan als technisch directeur. In 2005 werd de clublegende van Feyenoord benoemd tot technisch directeur. Dat werk deed hij voornamelijk op de achtergrond. Onder het bewind van Gertjan Verbeek stond Jansen in 2008 weer op het veld als assistent-trainer, maar die periode was allerminst succesvol. Na enkele maanden nam Feyenoord al afscheid van Verbeek vanwege teleurstellende resultaten, waarna Jansen ook stopte als assistent-trainer.
Ondanks dit vertrek bleef Jansen betrokken bij Feyenoord. Hij verrichtte vanaf 2011 werkzaamheden bij de jeugdopleiding van de club. Zo begeleidde hij de trainers op Varkenoord.

Stille Willem

Jansen kwam niet graag in de media en bleef liever in de luwte. Veel interviews zijn er niet met de clublegende van Feyenoord. Hij werkte bij voorkeur liever op de achtergrond. Zijn bijnaam was dan ook Stille Willem.
De tekst gaat verder onder de video:
Wim Jansen verscheen bij zijn boekpresentatie voor het laatst in de openbaarheid
In oktober 2021 verscheen Jansen voor het laatst in de openbaarheid. Dat was ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. In het boek Meesterbrein, dat over zijn leven ging, werd bekend dat Jansen leed aan dementie. Jansen is 75 jaar geworden. Het afscheid is zaterdag.