nieuws

'Personeel DuPont ook in Limburg blootgesteld aan gif'

DuPont
DuPont
Medewerkers van DuPont zijn mogelijk niet alleen in Dordrecht blootgesteld aan gevaarlijke oplosmiddelen. Uit gesprekken die de Volkskrant voerde met 25 (ex-)werknemers blijkt dat ook personeel van de fabriek in Kerkrade onbeschermd werkte met lycragarens.
De Limburgse fabriek zou al in 1986 onderzoek hebben laten doen naar de gezondheidsrisico's van DMAc, dat werd gebruikt voor de lycra in wielerbroeken, leggings en lingerie. Dat gebeurde in opdracht van DuPont, dat de fabriek in 1992 in handen kreeg.
Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat in de fabriek bijna twee keer de maximaal aanvaardbare DMAc-concentratie in de lucht zat. Die was afkomstig van natte lycraspoelen uit de Dordtse DuPont-fabriek, die in Kerkrade werden bewerkt.
Uitdampen
Volgens medewerkers werd geprobeerd het probleem een halt toe te roepen door de natte lycra te drogen. Dat moest het uitdampen van DMAc beperken. De maatregel werd na een paar weken ingetrokken, omdat de textielvezels niet goed droogden.
Daarop volgde een andere oplossing: de fabriek plaatste meetapparatuur die alarm sloeg als de lucht te hoge DMAc-concentraties bevatte. Ook die maatregel was geen lang leven beschoren. Na een paar weken werd de apparatuur verplaatst, vertellen ex-medewerkers.
Urinetesten
De voormalige werknemers zeggen af en toe urinetesten te hebben ondergaan. De uitslag kregen ze naar eigen zeggen nooit te horen. Beschermende kleding hadden ze evenmin, omdat die het werk zouden belemmeren.
Het chemiebedrijf laat de Volkskrant weten 'steeds passend en verantwoordelijk' te hebben gehandeld. ''Het werken met stoffen als DMAc brengt verplichtingen met zich die DuPont altijd heeft onderkend.''
Strafbare feiten
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak komt. Zo doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar het gebruik van de chemische stoffen PFOA en DMAc bij Dupont in Dordrecht. Er zouden aanwijzingen zijn dat strafbare feiten zijn gepleegd.
Het onderzoek van justitie is gestart nadat onder andere bij TV Rijnmond was te zien dat jonge vrouwelijke werknemers zonder bescherming met lycradraden werken. Dat zou onder meer hebben gezorgd voor vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en doodgeboren kinderen.