nieuws

Corruptiezaak Brazilië achtervolgt SBM Offshore

sbm
sbm
Het Schiedamse bedrijf SBM Offshore is mogelijk nog niet af van een corruptiezaak in Zuid-Amerika. Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft een schikking afgewezen die de maritiem dienstverlener had gesloten met de autoriteiten in het land.
Een tussenpersoon van SBM zou in Brazilië jarenlang smeergeld hebben betaald. Zo sleepte het bedrijf opdrachten binnen van staatsoliebedrijf Petrobras, dat de spil is in tal van vergelijkbare omkoopschandalen.
SBM sloot half juli een schikking waarbij het in termijnen zo'n 150 miljoen euro zou overmaken naar de Braziliaanse overheid. Ook beloofde het bedrijf te zullen afzien van bonussen bij toekomstige contacten met Petrobras.
Opheldering
Het is nog onduidelijk wat voor gevolgen het besluit van het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft voor de deal met SBM. Het Schiedamse bedrijf laat in een korte toelichting weten om opheldering te hebben gevraagd.
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak raakt. SBM sloot in 2014 al een deal ter waarde van 240 miljoen dollar met het Nederlandse OM. Dat had te maken met verboden schenkingen aan overheidsmedewerkers in Brazilië, Equatoriaal Guinea en Angola.