nieuws

Bijna 190 dode eenden in illegale kooi Molenwaard

Honderden dode en verminkte eenden zijn aangetroffen in een illegale eendenkooi in de gemeente Molenwaard. Een 51-jarige man is opgepakt.
De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deden de grimmige vondst nadat een anonieme tip was binnengekomen.
Dankzij de inzet van een helikopter ontdekten de diensten donderdag een terrein met een schuurtje, omheiningen en vangkooien. Daar bevonden zich ook de eenden.
Nekken gebroken
De hulpdiensten arriveerden net te laat: de nekken van de 189 dode vogels waren volgens de politie waarschijnlijk dezelfde ochtend gebroken.
Bij de 120 nog levende eenden waren volgens een politiewoordvoerder de vleugels afgeknipt. Die dieren werden vermoedelijk in leven gehouden om soortgenoten te lokken.
Vlees verkocht
De politie vermoedt dat de 51-jarige verdachte het vlees van de vogels verkocht. Hij wordt onder meer verdacht van ''het gebruiken van een illegale manier om dieren te vangen.''
Een opvang in Gouda heeft zich ontfermd over de nog levende eenden. De illegale bouwwerken waar de dieren werden vastgehouden worden weggehaald.