EUROPOORT ROTTERDAM

Niet schrikken: deze gevechtshelikopter vliegt vanavond over en rondom Rotterdam

De maritieme gevechtshelikopter waarmee de Luchtmacht dinsdagavond in de Rotterdamse haven traint
De maritieme gevechtshelikopter waarmee de Luchtmacht dinsdagavond in de Rotterdamse haven traint © DHC Luchtmacht
Hoor je dinsdagavond een grommend lawaai dat je niet kunt thuisbrengen en geeft een blik in de lucht geen uitkomst, dan is de kans groot dat het geluid van een speciale maritieme gevechtshelikopter komt. De NH90 traint dinsdagavond in en rondom Rotterdam 'op het landen op minder bekende locaties'.
Die minder bekende locaties zijn overigens niet de Binnenrotte of de Laan op Zuid, maar twee schepen in de Rotterdamse haven. "Dat maakt het anders dan normaal", licht Majoor Wilko ter Horst-Delstra als woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht toe. "Normaal gesproken landen we alleen buiten de bebouwde kom."
De NH90 waarmee dinsdag wordt getraind wordt door defensie gebruikt als gevechtshelikopter die vanaf onder meer patrouilleschepen opereert. Daarnaast wordt het toestel gebruikt als transporthelikopter boven land of transportschepen, bijvoorbeeld voor het afzetten van special forces.
Dinsdagavond wordt getraind op reddingsacties, vertelt Ter Horst-Delstra. De oefening is al begonnen en duurt tot uiterlijk 23:00 uur.