FEYENOORD

Feyenoord-TD Frank Arnesen: 'Wim Jansen was een gigant'

Wim Jansen in 2016 met Dirk Kuyt na de bekerwinst
Wim Jansen in 2016 met Dirk Kuyt na de bekerwinst © Orange Pictures
"Een grote schok voor ons allemaal", zegt Feyenoord-TD Frank Arnesen over het overlijden van icoon Wim Jansen. Natuurlijk wisten ze op de club dat hij de laatste tijd tobde met zijn gezondheid. "Maar het is zo snel gegaan."
Frank Arnesen werd dinsdagochtend tijdens het directieoverleg op de hoogte gesteld. Hij noemt het overlijden van Jansen niet alleen een verlies voor Feyenoord, maar voor de hele voetbalwereld. "Hij is kampioen geworden met Feyenoord, won als eerste Nederlandse club in 1970 de Europa Cup 1, heeft de wereldbeker gewonnen, twee keer een finale gespeeld met het Nederlands Elftal. Hij was een gigant."
"In het buitenland was hij niet zo bekend als Johan Cruijff en Willem van Hanegem, omdat hij heel bescheiden was. Wim was een geweldig sympathieke man, maar als hij over voetbal praatte, was hij zo zeker: hij dacht dag en nacht over voetbal na, kon het spel ongelofelijk goed lezen en was ontzettend intelligent. Maar hij liep daar nooit te koop mee. Hij was een rustige man buiten het veld, nooit kapsones."
Ook Robin van Persie stond dinsdag stil bij het overlijden van Wim Jansen. Tekst gaat verder onder de tweet.
Als voetballer speelde Arnesen in het seizoen 1980/1981 nog een halfjaar met Jansen samen bij Ajax. "Het was mijn laatste jaar, ik was aanvoerder", herinnert Arnesen zich. "We stonden er heel slecht voor. Op aanraden van Johan Cruijff is Wim Jansen gekomen." Na zijn komst verloor Ajax dat seizoen nog slechts tweemaal. "Uit bij PSV en de bekerfinale tegen AZ", vervolgt Arnesen. "Voor de rest hebben we niet één wedstrijd verloren en eindigden we uiteindelijk op de tweede plaats. Dat kwam ook zeker door de inbreng van Wim."
Een dieptepunt was er ook, tijdens de bekende 'sneeuwwedstrijd' tegen Feyenoord waarbij Jansen bij terugkeer in de Kuip een ijsbal tegen zijn oog kreeg. "Dat was een zwarte bladzijde in het voetbal", vindt Arnesen. "Wim speelde in de Kuip - ondenkbaar voor Feyenoord-supporters - in het Ajax-shirt. Toen heeft iemand een ijsbal gegooid die hem raakte op het oog. Zijn oog ging gelijk dicht. Dat was echt schrikken."
Bekijk hieronder het volledige gesprek met Frank Arnesen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl