nieuws

Aboutaleb herhaalt: ik word geen PvdA-lijsttrekker

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb heeft de gemeenteraad op het hart gedrukt dat hij geen plannen heeft om mee te dingen naar het leiderschap van de PvdA. Sommige partijgenoten zien in de burgemeester de gedroomde lijsttrekker, maar hij voelt niets voor die overstap.
De Rotterdamse burgemeester benadrukte in het gesprek met de raadsleden niet van plan te zijn het stokje over te nemen van landelijk PvdA-leider Diederik Samsom. Daar
, maar sommige fractievoorzitters bleven sceptisch.
De burgemeester sprak daarom persoonlijk met een aantal fractievoorzitters. Zij lijken er nu op te vertrouwen dat Aboutaleb zijn kantoor aan de Coolsingel niet wil inruilen voor een plek aan het Binnenhof. Leefbaar Rotterdam en de SP laten weten overtuigd te zijn.
''Hij zei tegen mij: 'Ik doe niet mee aan lijsttrekkersverkiezingen', dus hij wordt geen lijsttrekker'', zegt Leefbaar-voorman Ronald Buijt, die eerder vragen had gesteld over de mogelijke overstap van de burgemeester.
Argwaan
De partijen waren argwanend omdat Aboutaleb had aangegeven het niet te willen opnemen tegen Samsom. De burgemeester liet aanvankelijk in het midden of hij zich wel kandidaat wilde stellen als de PvdA-leider zou afhaken.
"Ik doe niet mee aan een lijsttrekkersverkiezing'', benadrukte Aboutaleb in juni. ''Mij is gevraagd erover na te denken en ik heb vanaf het begin gezegd: ik ga niet de strijd aan met Samsom. Nu hij zegt zich kandidaat te stellen, is het daarmee klaar. Helder toch? "