nieuws

Rijnmond Staat Stil met Gerard Spong

Gerard Spong is een van de bekendste advocaten van Nederland. Twintig jaar geleden kreeg hij een moordzaak op zijn bord, waar de gemiddelde advocaat geen heil in zou zien. Het bewijs tegen de verdachte was overweldigend.
Een Capellenaar zou zijn vrouw bewust met auto en al in het water hebben laten rijden in Maassluis. Ook de rechters waren overtuigd van zijn schuld.
Thuis bij Dirk V. vond de recherche al een compleet scenario voor de begrafenis van zijn vrouw, inclusief rouwkaarten. Er waren fikse levensverzekeringen op haar afgesloten en het huwelijk was slechts, dus....

Uitvaart

Toen keek Gerard Spong keek ernaar en hij kreeg de man vrij. Deze week verscheen een boek over de zaak: De Uitvaartverzorger genoemd. De verdachte zat namelijk in de uitvaartbranche.
Spong: "Het is verbijsterend dat al die rechters en officieren van justitie in Rotterdam en Den Haag het niet hebben gezien, wat hier mis was gegaan in dit onderzoek. Daarom is mijn boek ook nu nog een les voor magistraten."
De 70-jarige strafpleiter mist nog niets van de gedrevenheid van zijn jonge jaren. Eerder deze week stond hij een man bij die een fataal ongeluk had veroorzaakt op de A2. De verdachte reed 237 km per uur. Spong betoogde dat het desondanks geen doodslag was. Tot woede van de nabestaanden, die zijn pleidooi verstoorden.

Poederbrief

"Ik heb mij op een gegeven moment omgedraaid en tegen hen gezegd: wilt u ophouden? Ik sta hier mijn werk te doen." Daarmee waren de emoties nog niet to bedaren gekomen. "De afgelopen dagen heb ik een vracht aan doodsbedreigingen via de mail gekregen. Vlak voor u hier binnenkwam, werd er een poederbrief bezorgd."
Gerard Spong zegt 'eelt op de ziel' te hebben ontwikkeld van alle bedreigingen in de loop van de jaren. De advocaat gaat onverdroten door. "Desnoods tot mijn tachtigste, of honderdste."