nieuws

'Deze poppenkast duurt nu al 10 maanden, ga eens aan het werk'

Protest bij commissie over azc Rotterdam-Beverwaard in oktober 2015
Protest bij commissie over azc Rotterdam-Beverwaard in oktober 2015
Na een impasse van maanden heeft de gebiedscommissie IJsselmonde weer een voorzitter en vice-voorzitter, respectievelijk Norbert Swaneveld en Marjan Gonsalves van Leefbaar Rotterdam. Dat gebeurde tijdens een vergadering donderdagavond.
Het dagelijks bestuur werd in november vorig jaar op non-actief gezet, na aanhoudend geruzie. De nu opnieuw gekozen voorzitter Swaneveld had zich negatief uitgelaten over de komst van het azc in de Beverwaard. Dat zorgde voor spanningen in het bestuur.
Tijdens de vergadering zat de tribune vol met bewoners. Zij zijn de impasse zat. Een bewoner: "We hebben nu al tien maanden deze poppenkast, ga nu eens aan het werk."
Bewoners van IJsselmonde klagen over achteruitgang en verpaupering, en wijten dat aan
de schorsing van de gebiedscommissie.

Ruzie


Het stadsbestuur van Rotterdam bevroor het mandaat van de gebiedscommissie vanwege het aanhoudende geruzie binnen het bestuur. Na een afkoelingsperiode stelde het stadsbestuur drie voorwaarden om weer zelfstandig aan de slag te kunnen.
Het dagelijks bestuur moet gevarieerd zijn qua samenstelling. De gebiedscommissie stelt een gedragscode en visie op, en committeert zich daaraan. Vertrouwensgesprekken zorgen voor een herstel van de gespannen relaties tussen de partijen.

Weer aan de slag


Ondanks dat het niet gelukt is om een gevarieerd dagelijks bestuur te formeren, heeft Norbert Swaneveld van Leefbaar er vertrouwen in dat IJsselmonde binnenkort weer op eigen benen mag staan. Swaneveld: "hopelijk lukt het spoedig om een tweede vice-voorzitter te benoemen en kunnen we zo snel mogelijk aan de slag." Komende week vergadert het college van B&W over de toekomst van de gebiedscommissie IJsselmonde.
Op de vraag of hij zich voortaan als voorzitter van de gebiedscommissie diplomatieker zal uiten, antwoordt hij: "Ik heb de afgelopen maanden het nodige geleerd. Fouten maken is menselijk, en door schade en schande leer je daarvan. Ik zal anders acteren dan voorheen."
Zodra Swaneveld officieel terug in functie is, wil hij een bezoek brengen aan het onlangs geopende asielzoekerscentrum. "Zaterdag 24 september is het landelijke open dag en wil ik een kijkje nemen en kennismaken met de eerste bewoners. Als gebiedscommissie moet je de belangen van iedereen behartigen."