nieuws

Longartsen Ruwaard hebben alsnog recht op geld

Het toenmalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Het toenmalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Twee voormalig longartsen van het Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse hebben alsnog recht op een schadevergoeding. Zij moeten financiële compensatie krijgen van de vier ziekenhuizen en hun collega-longartsen die na het faillissement hun praktijk overnamen. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald.
Hoeveel geld de artsen nog te goed hebben, moet nog worden vastgesteld. In de rechtszaak kwam naar voren dat de goodwill van hun praktijk een waarde van 300.000 euro vertegenwoordigde. Volgens de rechtbank kan de schaderegeling mogelijk lager dan dat bedrag uitvallen.
De zaak kan grote gevolgen hebben. Tientallen artsen verloren als gevolg van het faillissement van het Ruwaard van Putten-ziekenhuis hun baan en hun praktijk. Ongeveer 45 specialisten verloren de door hen opgebouwde of betaalde goodwill. Gezamenlijk gaat het om een miljoenenbedrag.
De ziekenhuizen hebben inmiddels aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Keus


De twee artsen werkten jarenlang in het Spijkenisser ziekenhuis. Toen dat in juni 2013 failliet ging, werden ze door de directie van de opvolger, het Spijkenisse MC, voor de keuze gesteld: een tijdelijke aanstelling of geen baan. Volgens de rechtbank was dat geen keus, omdat ze ook een verantwoordelijkheid naar hun patiënten hadden.
De longartsen mochten tot 1 januari 2015 in loondienst van het SMC blijven, daarna kregen ze geen nieuw tijdelijk contract. Hun praktijk werd voortgezet door de collega's die werkten onder de vlag van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Volgens de rechtbank profiteerden alle ziekenhuizen - dus ook het Spijkenisse MC - en de andere longartsen van het werk dat de Spijkenisser doktoren daarvoor hadden verricht.
Immers, stelt de rechtbank, de patiënten kwamen naar het Spijkenisser ziekenhuis of werden van daaruit doorverwezen vanwege het jarenlange werk van de Spijkenisser longartsen. Bij elke andere situatie dan een faillissement hadden de longartsen recht gehad op een afkoopsom voor de door hen opgebouwde goodwill.
De rechtbank ging dan ook mee in het betoog van de Spijkenisser longartsen dat sprake is van 'ongerechtvaardigde verrijking' door de vier ziekenhuizen en de andere longartsen. De overige longartsen speelden daarbij nog een bijzondere rol. Zij wensten niet met de twee collega's samen te werken. De rechtbank noemt die weigering niet onrechtmatig, maar het zorgde er wel voor dat de overige longartsen nieuwe patiënten kregen zonder er iets voor te hoeven doen.
Daartegenover staat dat de twee longartsen mogen hopen dat ze tot hun pensioen nog werk hebben tegen een lager salaris. Dat is volgens de rechtbank 'verarming'.

Rechtszaken


Het is niet de eerste rechtszaak waarin voormalig artsen en de ziekenhuizen en hun collega's tegenover elkaar staan. In een andere zaak moet een onafhankelijk expert zich in een hoger beroep uitspreken.
Daarnaast loopt er nog een rechtszaak van alle medische specialisten tegen de curatoren. Die gaat over de inkomsten van verzekeraars die na het faillissement bij de curatoren van het failliete Ruwaard van Putten-ziekenhuis zijn binnengekomen. De artsen menen ook nog recht op een deel van dat bedrag te hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl