nieuws

Internationale Filosofiewedstrijd komt naar Rotterdam

Desiderius Erasmus
Desiderius Erasmus
Komend voorjaar wordt Rotterdam overspoeld met jonge filosofen. Van 25 tot en met 28 mei wordt namelijk de Internationale Filosofie Olympiade gehouden.
Deelnemers uit tientallen landen nemen het tegen elkaar op. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te halen voor het schrijven van een essay over een filosofisch onderwerp. Daarbij kunnen de deelnemers kiezen uit vijf onderwerpen, die door de jury zijn bepaald.
Deelnemers krijgen dan vier uur de tijd om hun stuk te schrijven. Dat mag in het Engels, Frans, Duits of Spaans. Het mag niet in de moedertaal van de deelnemer. Iemand uit Duitsland moet bijvoorbeeld een stuk in het Engels schrijven, om te voorkomen dat iemand uit bijvoorbeeld Denemarken een achterstand heeft op de andere kandidaten.
De eerste Filosofie Olympiade werd gehouden in 1993 in Bulgarije. Toen deden er 48 landen aan mee. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 25ste keer gehouden. De organisatie hoopt dat er deelnemers komen uit 50 landen.
Uit de meeste landen komen één of twee leerlingen en hun begeleiders. Elk land mag maximaal 10 leerlingen inschrijven.
De Olympiade wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit, samen met het ministerie van Onderwijs en de gemeente Rotterdam.