MUZIEK

Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie gooit roer om: 'Ik heb me altijd een nepperd gevoeld'

Ntjam Rosie
Ntjam Rosie © Rijnmond
Ntjam Rosie werkte sinds haar debuut in 2008 altijd in de mooiste studio's en met de beste muzikanten. Tot de lockdown kwam. Dit keer nam de Rotterdamse zangeres gewoon thuis een nieuw album op en ook nog eens helemaal zelf. Het verhaal over een interne strijd. "Ik had constant stemmetjes in mijn hoofd."
Geef haar een gitaar en ze speelt de sterren van de hemel. En dat niet alleen: ze straalt. Het is precies dat wat er gebeurt in Hotel Slaak als Ntjam Rosie na het interview voor het nieuwe Rijnmond-programma effe R-Uit ook een nummer speelt. Hier niet van ontdooien is onmogelijk. Het gekke is: voor Ntjam Rosie was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Het maken van deze nieuwe plaat was heel belangrijk voor mij”, vertelt Ntjam Rosie (echte naam Rosie Boei, 1983) aan Rijnmond. "Het is een persoonlijk proces geweest."
Niet voor niets heet dit nieuwe album dan ook Home Cooking. Haar nieuwste verzameling nummers heeft namelijk alles met het overwinnen van je onzekerheden te maken, helemaal zelf, in je vertrouwde omgeving, gewoon thuis. Home Cooking dus. Spannend? Absoluut. Want na jaren in studio's stond ze er opeens alleen voor. "Ik speel al sinds het conservatorium met de besten van de besten als het op gitaarspelen aankomt. En dan kom ik effe, met mijn gepiel...”
Ze was zichzelf gaandeweg teveel gaan vergelijken met andere gitaristen, beseft Ntjam Rosie nu. “Ik heb een hele hoge maatstaf. Het moest echt hier zijn”, wijzend naar de top. “Maar op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Dit is gewoon wat ik doe.” Wijzend naar de gitaar: “Dit is zó mijn vriend.”

Stemmetjes

“Ik heb alleen heel lang last gehad van imposter syndrome als het aankwam op mijn gitaarspel", vertelt ze verder. "Ik heb me altijd een soort nepperd gevoeld. Zo van: ik speel wel een beetje, ik schrijf wel... Ik had constant stemmetjes in m'n hoofd. 'Wie denk je wel niet dat je bent? Dat leek echt nergens naar! Komt ze weer!" Lachend: "Ik had zoiets van: Nee. Nee. Nee. Shut up.” Zo wierp ze de schroom van zich af. "Al was dat niet makkelijk", zegt ze. "Ik moest dit echt zelf doen."

Lieve reacties

Haar nieuwe koers is natuurlijk deels te danken aan het corona-tijdperk. Net als zoveel andere artiesten moest ook Ntjam Rosie opeens omschakelen. Van een hele volle agenda naar een lege agenda, bijvoorbeeld. Van volle zalen naar stilte. Iedere artiest reageerde daar de afgelopen tijd anders op. |
Ntjam Rosie is altijd al een denker geweest: ze besloot de tijd te gebruiken om meer naar binnen te keren en daar 'beter' van te worden. “Ik dacht bij mezelf: weet je, als de lockdown me iets gaat brengen, dan is het dat ik afstap van dat perfectionisme als het specifiek op dit verhaal afkomt. Ik wil af en toe de vrijheid hebben om thuis iets te maken en dat met trots en liefde naar buiten brengen."
Daarom bouwde ze zelf een studio en vertelde ze zelfs lange tijd niets tijdens het opnemen van deze nummers. Slechts een paar mensen in haar directe omgeving hadden een idee. Nu is dat anders. De liedjes zijn nu te horen, te streamen op bijvoorbeeld Spotify ook. Dat is eng, ja. "Maar ik heb zulke lieve reacties gehad. Ik wil dit eigenlijk vaker gaan doen."
Het hek lijkt nu dan ook van de dam voor Ntjam Rosie. Opeens is alles mogelijk. De thuisstudio is niet meer afgebroken: als er een beetje rust is in huis, kan ze aan de slag.
“Ik houd er zo van! Ik schrijf liedjes, en als je dat doet, dan doe je dingen die een instrumentalist misschien wel beter kan. Technisch gezien dan. Zij vinden het vaak gek wat songwriters verzinnen. Dat ben ik me gaan beseffen. Het is juist iets waarop ik trots mag zijn. Ik wil niet meer zo focussen op wat technisch fantastisch is. Het 'eigen ding' heb ik echt willen omarmen.”
Ntjam Rosie is te gast in aflevering twee van het nieuwe Rijnmond-programma effe R-uit. Die is woensdagavond te zien op tv en online in dit bericht. In het programma gaan Wendy Hoogendijk en Anton Slotboom op onderzoek uit. Wat is er voor moois te beleven in de regio? In de komende afleveringen zoekt Wendy prominenten als John Buijsman en Paul Elstak op. Ook komen bewoners zelf aan het woord en duikt Slotboom de rijke Rotterdamse muziekgeschiedenis in.